“Kom maar, dan gaan we samen kijken”


Dat ben ik, met mijn zusje! Ik was zestien, en m’n zusje was vijf.
Deze week was ik weer een paar dagen bij m’n moeder en op een middag stelde ik voor om samen foto’s te kijken. Ik was verrast om deze foto weer te zien. “Dat is typisch voor wat jij deed, zei m’n moeder. Je kleine zusje was een beetje bang maar jij gaf haar ondersteuning. Kom maar, dan gaan we samen kijken in het donkere bos.”

Ik groeide niet alleen op met een klein zusje, maar ook met een grote broer en die was nergens bang voor. Hij experimenteerde met zelf foto’s afdrukken. Hij had een donkere kamer en soms mocht ik kijken naar hoe de afbeelding op het papier verscheen. Een spannend proces. Deze foto had hij op karton geplakt en er zat een schilderijhaakje achter zodat mijn moeder het plaatje op kon hangen achter haar naaimachine. Ze heeft jarenlang naar deze foto gekeken terwijl ik in het buitenland op school ging, en m’n zusje thuis achterbleef. In die tijd had ik niet door dat moeders hun dochters dan wel eens missen. En misschien ben ik nu wel bezig om haar ruimschoots te vergoeden voor al die dagen dat ik vroeger weg was.

En tijdens één van deze dagen dat ik veel bij haar ben (omdat ze nu oud is en mijn gezelschap goed kan gebruiken) komt deze foto tevoorschijn. Ik nam hem mee naar m’n huis. En ik keek nog eens naar die stola. Die had ik zelf gehaakt want het waren de zeventiger jaren en iedereen haakte stola’s. Deze omslagdoek is helaas weggedaan. Het liefst had ik ook die mooie lange batikrok uit Indonesië nog gehad, maar ook die is weg. Wèl de foto gelukkig weer gevonden!
Herinnering aan dat ik zestien was en m’n zusje vijf.
“Kom maar, dan gaan we samen kijken in het donkere bos.”

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

De weidsheid in Friesland en een oude merklap

Geborduurd poesje bij mandje appels

Welkom in mijn zomerweek!

Liefst alleen schelpen op het strand

Reacties

 1. Hoi Magriet,

  ik wil eigenlijk niet reageren op dit blogje.
  Maar ik heb u al 2 privé mails gestuurd over een schilderij wat ik bij u besteld heb gisteren.. en ik heb daar nog geen reactie op gekregen..
  Daarom probeer ik het eve via deze weg.

  Met vriendelijke groet,
  K. Blankers

  • Margriet Hof zegt:

   Hallo Kim,

   Het schilderij is vandaag op de post gegaan!
   Ik heb ook al twee keer gereageerd op je bestelling en je eerdere mailtje.
   Misschien is het in de spam terechtgekomen?
   Ik heb je nog een keer per mail geantwoord, en hopelijk komt dat wel aan, en anders wordt je morgen verrast door een groot pakket!
   En voor de zekerheid reageer ik hier ook nog maar, en dan haal ik deze reacties na morgen wel weer weg.

   Met vriendelijke groet,

   Margriet

   • Margriet Hof zegt:

    Kim liet weten dat mijn mailtjes inderdaad in haar spam zaten, en dat ze uitkijkt naar de bezorging van een groot besteld schilderij.

 2. Hoi Margriet,
  Wat een bijzonder mooi verhaal achter de foto te lezen! Vroeger hadden we niet in de gaten, maar onze moeders hadden zeker heimwee naar de dochters die ver weg gingen.
  Lieve foto
  Fijn weekend

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen