Koptisch weefsel

En dan nu om te laten zien: een stuk Koptisch weefsel, wat ik een paar jaar geleden in Antwerpen kon kopen. Ik was toen al een tijdje bezig met interesse in handwerk, en ineens kwam ik dit tegen op een antiekmarkt. Eerst een hele tijd gepraat met de verkoper, geprobeerd een indruk te krijgen van zijn handel, maar alles wees erop dat het wel ‘echt’ is. En toen nam ik het besluit: dat wil ik wel kopen! Het voelde zò leuk, zò echt!

Koptische weefsels zijn geweven stoffen uit de late oudheid of de vroegchristelijke periode die vervaardigd werden in het Middellandse Zeegebied, met name in Egypte. Dus zo’n stukje zou zomaar tweeduizend jaar oud kunnen zijn. In de eerste eeuwen van onze jaartelling was het de gewoonte om doden in hun dagelijkse kleding te begraven. Later ging men ertoe over om speciale kostbare dodenkleding te gebruiken. Door de droge grond waarin werd begraven, en de conserverende werking van het hout waar de doodskisten van werden gemaakt (namelijk van een wilde vijgenboom), zijn later vele weefsels in goede staat teruggevonden. Mijn stukje is dus heel waarschijnlijk een grafvondst. Een groot deel van de later opgegraven kledingstukken en weefselfragmenten bestaat uit linnen en wollen hemden (tunica) versierd met banden en ronde en vierkante belegsels.

Nou, daar sta je dan mee in je handen, op een zondagse antiekmarkt in een wereldstad. Ik nam het mee naar huis, en wachtte een goede gelegenheid af om het hier eens te laten zien. Ik vond het ‘exciting’ toen ik het kocht, en nu reuze leuk om te laten zijn. Het oudste stuk handwerk wat ik nu (een tijdje) in bezit mag hebben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.