Korte geschiedenis van het klokkekleedje

Na de Franse tijd (die tot 1848 had geduurd) was de burgerij teleurgesteld in haar idealen van vrijheid en nationale eenheid. Men trok zich terug uit de politiek en zocht troost in een gezellig huiselijk leven. Het interieur was knus. Gezinnen zaten vaak om de ronde mahoniehouten tafel en deden daar spelletjes, terwijl de grote conflicten liefst buiten de deur werden gehouden. De aandacht richtte zich op kleine dingen. Dat was de Biedermeiertijd.
Kenmerkend voor deze tijd was de neiging van Nederlandse huisvrouwen om de huiskamer en salon te versieren met kleedjes, en hoogstwaarschijnlijk is ook het gebruik van klokkekleedjes in deze tijd begonnen.

Er was dus het decoratieve aspect van een geborduurd klokkekleedje, maar het praktische aspect heeft misschien ook wel een rol gespeeld. Er werd in die tijd veel gestookt met turf, en dat stuifde. De zijkanten van die mooie klokken waren vaak open (gevoelig voor stof dus), òf minder mooi bewerkt en dan kon er ook wel een kleedje overheen. De vroegste kleedjes die ter bedekking van de zijkant werden gemaakt, waren van gebloemde sitz. Later werden ze geborduurd. Bekende klok-motieven waren Adam en Eva in het paradijs, de druivendragers, en levensbomen. En molens en schepen. Eigenlijk alles wat ook op merklappen te vinden was.

Een kleedje uit mijn shop kwam in een museum terecht en daar nam ik een foto toen ik daar een keer op bezoek was (onder). De bovenste foto laat geen kleedje zien, maar wel een mooie staande klok, en wie thuis ook zo’n klok heeft wil er misschien zelf een kleedje op borduren. Dat kan: ik plaats een oud klokkekleedje-pakket in m’n shop. Want hoewel de noodzaak om te beschermen tegen stof is verdwenen: zo’n kleedje hóórt gewoon over zo’n klok!
(De informatie voor dit blogje komt uit een oude Lanarte-catalogus, waar veel oude bekende borduurwerken instaan)

3 gedachten over “Korte geschiedenis van het klokkekleedje”

  1. Ik heb zelf over 2 oude klokken, 2 klokkekleedjes gemaakt. Mijn vader zei ooit eens tegen me dat de klokkekleedjes alleen maar uitgeklopt mogen worden als er een overledene is.
    Dit heb ik onthouden, me vader overleed in 2012.
    De rede waarom je de kleedjes alleen uitklopt weet ik niet meer zo goed.

  2. Vaak werden in de vorige eeuwen klokken als Bruids- of Huwelijks kado gegeven. Een klok was een meubelstuk. Om het uurwerk zoveel mogelijk stofvrij te houden ( denk aan stof van de open haarden en houtkachels) werd er een kleed over gehangen. Het klokkenkleed mocht nooit gewassen worden want dan zou het huwelijksgeluk eruit gewassen worden , hooguit uitkloppen.

    1. Bedankt voor deze reactie; nu weten we dus waarom de kleedjes niet gewassen maar alleen uitgeklopt mochten worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.