In Zuid-Duitsland ontstond in de Biedermeiertijd (1815-1850) een uitgebreide huisindustrie van kralen breien. Er kwamen gespecialiseerde glasfabriekjes, die de allerkleinste kraaltjes in alle kleuren maakten. En er waren patronen en werktekeningen voor tasjes en beursjes. Die werden hoogmode! De kralen werden eerst op een ragfijne draad geregen volgens een telpatroon. Dit geduldwerkje werd meestal door mannen gedaan. Elk kraaltje moest op de juiste plaats geregen worden om het motief te kunnen breien. Vrouwen breiden te tasjes op zeer dunne breinaalden. De adel breide zelf ook wel haar eigen tasjes, maar de meeste tasjes werden toch wel door thuis-breisters gemaakt.
Dit tasje op de grote foto hing in een vitrine in de tentoonstelling Breien in het Fries Museum. Maar het is ook nog mogelijk om zelf zo’n tasje te kopen, want op antiekmarkten worden ze nog wel eens te koop aangeboden (onderste foto).
En het is natuurlijk ook mogelijk om het zelf eens te doen, zo’n tasje maken. Het enige wat je nodig hebt is een goed boek. En kraaltjes natuurlijk. Maar die heb ik niet, wèl het boek: Kralen Breien, motieven en patronen.
Dag Margriet, Ik heb er een van mijn oma,gekregen van haar zus.Oma werd 32jaar en haar zus 92 jaar.Ik heb de naam van mijn oma gekregen en dat was de rede dat ik het beursje kreeg.
De boeken van Cecile Dreesman zijn ook heel mooi Kan ik even komen kijken welke ik nog wil hebben?
Groet, Niesje.
Extra mooi, zo’n beursje uit je eigen familie! Om te koesteren en af en toe naar te kijken en te denken aan de vorige generatie.
Over je vraag om langs te komen: per mail beantwoord.
Ik brei nog steeds kralentassen. De patronen koop ik bij een mevrouw die er talloze heeft verzameld.
Inmiddels heb ik tegen de 30 tassen gebreid en blijf het leuk vinden.
Wat leuk dat jullie dit prachtige oude ambacht in ere houden! Wat een prestatie om al dertig tasjes te hebben gebreid!
Hallo mevrouw Tuinema,
Ik zou u graag wat willen vragen over deze tasjes. Kan ik u bereiken via telefoon of mail?
Vriendelijke groet,
G. Reurink
Hallo Geraldien, ik heb mw. Tuinema gemaild om te vragen of ze het goed vind dat ik haar emailadres aan jou doorgeef. Zodra ik antwoord van haar heb ontvangen, zal ilk je dat laten weten.
Beste Margriet,
Ik vind het prima dat je mijn gegevens doorgeeft.
Vriendelijke groet A Pruim
Bedankt, op deze manier zijn nu twee kralen-breisters met elkaar in contact gekomen.