Kruiden in de rivier-ruimte

Op 34 plaatsen in Nederland zijn de afgelopen jaren grote projecten uitgevoerd om de rivieren meer ruimte te geven. In de afgelopen eeuwen was het de trend om alsmaar dijken te bouwen en rivieren in te dammen. Maar een paradigma-shift leidde tot de nieuwe aanpak dat rivieren ook gewoon de ruimte moeten krijgen die ze nodig hebben. Een belangrijke overweging was dat het vaker en harder dan vroeger regent. Meermalen in het recente verleden was gebleken dat de ruimte die de rivieren vanouds hadden, onvoldoende was. Nu zijn de meeste grote projecten om de Rivieren-meer-Ruimte-te-geven voltooid. Ook bij Cortenoever, vlakbij Brummen. Hier is landinwaarts een nieuwe dijk aangelegd. Het nieuwe buitendijkse gebied kan nu bij extreem hoog water vollopen.
Vanmiddag gingen mijn lief en ik voor het eerst daar eens een eindje fietsen, bovenop de nieuwe dijk. Het was mooi!

De grond in dit gebied bevat veel kalk en dat levert bijzondere flora op, zoals Aardakker, Handjesereprijs, Blauwe veldsalie, de zeldzame Weidegeelster of de Rivierduinzegge. Daar ga ik dan volgende keer wel eens naar zoeken, nu las ik al die mooie namen alleen op een informatiebordje.
Maar wat óók heel mooi is, en helemaal niet zeldzaam: Kamille! Hele rivier-akkers vol! En dat in oktober! Kamille behoort tot de pioniers-vegetatie en alleen daarom al is het leuk om in gebieden te fietsen waar net grote veranderingen zijn geweest. Leuk om te zien welke planten als eerste voet-in-de-grond hebben gekregen!

Er bestaat een heel leuk boekje, met kruissteekpatronen van twintig veelvoorkomende planten in Nederland. Ik had het boekje bewaard tot ik er een mooie foto bij had, en dat is deze Kamillefoto wel vind ik. Het boekje is uit een serie van vier. Precies twee jaar geleden werd ik uitgenodigd door de auteur van deze boekjes, en daar schreef ik hier een blogje over. Nu dus ook het leuke boekje Kruidige Kruissteken uit deze serie voor in m’n shop. Daar staan, naast het kamille-patroontje voor kamille, nog 19 andere patronen in. En zo begon ik dit blogje met een cijfer, en eindigt het er ook mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013