Kruidsteek borduren

Iemand mailt mij om te vragen of ik een patroon van Zenegroen heb. Ik ga op zoek.
Eerst in het boek Kruiden en wilde planten in Kruissteek, dat is een heel geliefd boek met botanisch verantwoorde patronen gemaakt door Gerda Bengtsson. De volgende wilde planten staan in dit boek: Bevernel, Pastinaak, Brem, Robertskruid, Stinkende Gouwe, Muskuskaasjeskruid, Blauwe bosbes, Wolfskers, Kleine klis, Bitterzoet, Sleedoorn, Peperboompje en Vingerhoedskruid. En de volgende kruiden: Witte waterkers, Veldsla, Tormentil, Karwij, Pepermunt, Sint-Janskruid (daar was ik zelf eens aan begonnen, om die te borduren), Salie, Bernagie, Dille, Hyssop, Rozemarijn en Tijm.
Geen Zenegroen, dus ik zoek verder.

Nu pak ik het boek Kruidige Kruissteken, met ontwerpen van Bini Zwiers. Haar heb ik een keer ontmoet en ik weet dat ze ook  heel zorgvuldig te werk ging om Neerlands’ kruiden weer te geven in kruissteek. In dit boekje vind je de Bosaardbei, Boerenwormkruid, Kamille, Heelkruid, Valeriaan, Heemst, Sleedoorn, Anijs, Tijm, Vlas, Pepermunt, Hop, Vlier, Bonenkruid, Brandnetel, Lavendel, Paardebloem, Jeneverbes en Zuring.
Geen Zenegroen, dus ik zoek verder.

Ik pak het boek Borduren en koken met kruiden van Ann Roth (ook al een bekende ontwerpster). De kruidjes die zij omzette in kruisjes (alvorens ze de pan ingingen) zijn: Basilicum, Bieslook, Borage, Dille, Dragon, Gember, Hyssop, Kaneel, Jeneverbes, Kappertje, Karwij, Knoflook, Salie, Kruidnagel, Kruizemunt, Laurier, Marjolein, Mosterd, Zwarte tijm, Peper, Vanille, Peterselie, Rozemarijn, Saffraan en Waterkers.

Ook geen Zenegroen. Nu heb ik nog één kans: Het patroon van de Geurige Kruidhof. Nu heb ik geen zin meer om alles op te noemen. Het plantje staat er niet op, maar het patroon was bij mij uitverkocht en ik heb weer een exemplaar gevonden! Ben ik dus niet voor niks bezig geweest.

Nu heb ik nog slechts één gedachte. Ik loop in m’n tuin en pluk een paar blaadjes Zenegroen. Ik leg ze middenop het kruidenpatroon. Het plantje bloeit nog niet. Komt nog wel. Het patroon is er ook nog niet. Komt misschien ook nog wel.
Maar wat is het heerlijk, dat al die planten en bloemen weer groeien en bloeien! En wat is het fijn om jezelf de namen aan te leren van heel die soortenrijkdom! En wat is het leuk om af en toe een plantje te borduren (als je het juiste patroon kunt vinden….)

3 gedachten over “Kruidsteek borduren”

 1. Margriet, ik krijg net een map vol borduurpatronen, plantjes en diertjes. De ontwerpen zijn van Thea Gouverneur en hebben ooit in de Margriet gestaan. Eén van de plantjes is kruipend Zenegroen….. ik kan er niets mee, zal ik ze naar je opsturen?

  1. Hallo Yolanda,
   Wat leuk! Ik was juist een paar dagen geleden ook met deze borduurpatronen bezig, want ik had al eerder een stapeltje gekregen en keek of daar Zenegroen in zat.
   Maar in mijn stapeltje zat het niet!
   Ik zou jouw map graag willen ontvangen!
   Verder contact per mail.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.