Kruissteek naar Deens design

Twee kussentjes uit boek Moderne kruissteekmotieven

Weet ik een boek wat zo leuk is dat ik er bijna àlles wel uit zou willen maken?
Antwoord: Ja, dat boek weet ik en heb ik. Ik maakte er vorig jaar twee kussentjes uit en die laat ik hier zien. Het rode kussentje stond ook al eerder op m’n blog en toen kondigde ik aan dat ik het boek waaruit ik dit maakte nog op mijn shop zou zetten. Bij deze! Mijn eigen boek vind ik zo leuk dat ik het graag wil houden; het liefst zou ik nog véél meer willen borduren naar Deens design.
Maar gelukkig heb ik het boek nu dubbel en kan ik een exemplaar in m’n shop plaatsen. Voor de liefhebber van Deense kruissteekmotieven! En wat dat Deense design dan inhoudt? Daar schreef ik eerder over. In het begin van de 19e eeuw werden bijna alle borduurwerken naar Duitse voorbeelden gemaakt. Het was een romantische tijd met veel overdadige bloemen, schattige tafereeltjes, kastelen en dergelijke. Daar kwam aan het eind van die 19e eeuw een reactie op vanuit Deense kunstenaarskringen. En daarna begon dit nieuwe design die romantiek zelfs te verdringen. Nieuwe ontwerpers lieten zich inspireren door o.a. Italiaanse mozaïeken. Men ging nieuwe kleurstellingen toepassen en ander garen gebruikte, niet meer de zachte Duitse wol. Het Deense design heeft mij altijd aangesproken en ik kan dit mooie boekje van harte aanbevelen. Het bevat niet alleen geometrische ontwerpen, maar ook naturalistiche, zoals van herkenbare bloemen en vogeltjes.

Geborduurd kussentje met hortensia

Nog even wat over mijn kussentjes. Ik vind het soms leuk om een heel vlak vol te borduren maar na afloop vroeg ik me dan af: wat zal ik er eens mee doen? Zo verzon ik om er een klein kussentje van te maken en ontdekte ik dat ik dat verrassend vaak kan gebruiken als decoratie. Ik zet ze bij een bos bloemen of leg het weer eens een tijdje ergens neer. Kleine kussentjes geven vaak een leuk kleur-accent in een interieur.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduurwerkjes zonnebloemen

Zonnebloemen

(Geborduurde) gieters

Linnen cirkelrok met geborduurde rand

Linnen rok met geborduurde rand

Kleine borduurpakketjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen