Kunstbreien

Wit kleedje kunstbreien

“Als klein meisje keek ik al aandachtig bij mijn grootmoeder en mijn moeder naar die mooie kleedjes op het theekastje of op het buffet en naar de fijne kraagjes, die beschermkleedjes op de fauteuils en de gordijnen. Sindsdien heeft het kunstbreien me Boekje kunstbreiennooit meer helemaal losgelaten.” Dat schrijft de auteur, Editha Fisher, van het prachtige boekje “Kunstbreien”. Voor sommige lezers zal het misschien een verrassing zijn dat niet alle kleedjes gehaakt zijn; sommige zijn gebreid! Rond 1800 al beoefenden vrouwen deze techniek; zij noemden dit ‘filetbreien’. Na de eenvoudige ajourpatronen kwamen er de in het rond te breien ontwerpen, waardoor ineens vele tere, kleine en grote kunstbreiwerken konden ontstaan. Hoe fijner het gekozen garen, des te filigrainachtiger deze werkstukken werden. Nu kant en haken weer zo in de mode is, lijkt het mij dat ook het kunstbreien aan een herleving toe is.

Net als de auteur heb ik ook zo’n ervaring dat ik eens vol bewondering toekeek hoe een oudere mevrouw deze kunst beoefende. Sindsdien spaar ik deze kleedjes. Ik heb er een stuk of vijf, waarvan ik er hier twee laat zien. Je ziet ze tweedehands niet zoveel, maar dat maakt het verzamelen juist leuk. Deze twee kleedjes staan overigens niet in het boekje beschreven.

Wit kleedje kunstbreien

1 reactie op “Kunstbreien”

 1. Gré Veldhuis

  Beste mevrouw,

  Wat betreft kunstbreien schrijft u over het boekje “Kunstbreien” van Editha Fisher, dat u er nog maar één boekje van heeft.
  Nu is mijn vraag of ik dat boekje van u kan kopen en wat is de prijs?
  Graag ontvang ik nadere informatie van u hierover,
  met vriendelijke groet,

  Gré

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013