Kussen op moederdag

Twee kussens op grind
De relatie met je moeder is zò persoonlijk. En op moederdag: zò commercieel! Een rek vol kaarten in de supermarkt, en aanbiedingen en aanmoedigingen om bloemen te geven. Dat kun je doen, of je kunt het niet doen, net wat je wilt. Ik probeerde het eens op internet, zou ik daar nog een leuk gedichtje kunnen vinden voor een blogje? “Lieve mama, ik hou van jou met heel mijn hart. In moeilijke tijden steun je mij altijd, en heb daarvan nooit enige spijt.” Tja, de gedachte is herkenbaar, maar het literair gehalte niet al te hoog. Ik scrolde nog even verder, en las de aanwijzingen van de website met moederdaggedichtjes: “Een Moederdag gedicht is heel belangrijk voor je moeder. Neem de tijd ervoor. Sta niet gek te kijken als je jouw gedicht over vele jaren weer terugvindt. Weet dat moeders moederdaggedichten nooit weggooien. Zo bijzonder zijn deze rijmpjes voor haar. Dus maak er dit jaar werk van. Zorg dat er veel lieve dingen in staan, maak er eventueel nog een leuke tekening bij en laat haar helemaal smelten.”

Daar heb ik ook niet veel aan. Niet voor mij van toepassing, want mijn kinderen zijn de tekening-leeftijd te boven en mijn moeder hoef ik er ook niet blij mee te maken. Toch een herkennende gedachte: mijn moeder bewaarde al heel lang een kussen wat ik vroeger maakte. Ik was als tiener nog aan het experimenteren met handwerk en knoopte eens een kussen. Dat deed ik op stramien wat eigenlijk bedoeld was om te borduren en niet om te knopen. Resultaat was dat de knopen heel dicht bij elkaar kwamen te liggen. Het werd een mooi kussen, wat al veertig jaar bij haar in de kamer ligt. Geen slechte score voor een moederdag kado. Toch kunnen er ook elk jaar wel èchte bloemen bij, en ik verheug me erop om die ook dit jaar weer te mogen brengen.

Voor wie geen moeder meer heeft lijkt het me een moeilijke dag vandaag. Misschien is er gemis en verdriet. Ik hoop dat er ook veel mooie herinneringen zijn. Fijne dag!

1 gedachte over “Kussen op moederdag”

  1. Dat linkse kussen lijkt wel een ontwerp van Gerda Bengtson.
    Ik heb van haar nog ergens een boek met dit patroon. Toch eens opzoeken bij gelegenheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.