Kussentje met Makkumer bloemetje

Van een klein borduurwerkje wat iemand anders borduurde, maakte ik nog een klein kussentje. Vorig jaar deed ik dat ook, van een ander borduurwerkje, en niemand weet waarom er dan een jaar tussen die twee kussentjes zit; zelfs ik niet! Soms gaat dat gewoon zo, je begint ergens aan en dan ‘verloopt’ het. Dit kussentje was niet geschikt als zondags kussentje, want er hoort een heel verhaal bij. Dus nu op maandag.

Makkumer aardewerk is misschien wel het meest beroemde Nederlandse aardewerk. Het is tot ver over onze grenzen bekend en geliefd geworden.
Nederland heeft een rijke en bloeiende geschiedenis op het gebied van keramische produkten. Fabrieken konden prachtig aardewerk maken, mede dankzij de vette zee- en rivierklei die als basis werd gebruikt. Maar in Friesland werd vroeger al een nòg rijkere grondsoort gevonden. Dit is de beroemde geelbakkende klei.

Dichtbij de bron van deze unieke grondstof werd halverwege de 17e eeuw de eerste Makkumer aardewerkfabriek gevestigd. De middeleeuwse majolica-techniek werd hier verder verfijnd. Dat was een mysterieus procedé waarbij de gebakken klei werd voorzien van een witte dekkende tinglazuur. Dit traditionele recept wordt nog altijd toegepast als basis van de karakteristieke blauwe of meerkleurige beschilderingen. We hebben wel eens een rondleiding gehad door zo’n noord-Nederlandse aardewerk-fabriek en ik herinner me nog hoe fascinerend het was om eens te zien hoe dat gaat. Bakken, glazuren, beschilderen en nog eens bakken. Het Makkumer aardewerk heeft een prachtige gloed over de briljante kleurencombinaties.

Dus nu heb ik twee kleine kussentjes die mooi passen bij het enige Makkumer-bordje in ons bezit. De plaatjes knipte ik uit een folder, waar ook nog wat prijzen bij stonden. Hm, dat is niet weinig! Borduren is goedkoper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013