Lakenhal en Menenpoort

De Menenpoort in Ieper is een triomfboog, een ‘memorial to the missing’, een eerbetoon aan alle soldaten van het Britse Gemenebest die sneuvelden in Flanders Fields (de Velden van Vlaanderen), van wie het lichaam nooit teruggevonden is. Elke avond wordt hier de Last Post geblazen. Een herdenking van alle gesneuvelde en vermiste soldaten. Vijf-en-vijftig-duizend…

Al een paar keer hadden we een herdenking bijgewoond in Ieper, wanneer we op bezoek waren bij onze dochter. Zij verhuisde een jaar geleden naar Ieper en ‘stuurt’ sindsdien al haar gasten naar de herdenking. “En jullie komen ook nog eens!” had ze tegen haar ooms en tantes gezegd. Dit weekend was het zover. We hielden een familie-weekend in België. Na ons bezoek aan Lille gingen we ’s avonds samen naar de herdenking bij het monument.

Vanaf haar huis kunnen we lopend daar naar toe. We liepen langs de grote Lakenhal. Ieper was in de middeleeuwen beroemd vanwege de goede kwaliteit van het laken, wat hier verhandeld werd. Maar bijna heel Ieper werd in de Eerste Wereldoorlog vernietigd. Ook de lakenhal werd volledig vernield. De nieuwe lakenhal werd een getrouwe reconstructie van de vorige. Zo is nog voor te stellen hoe in elke deuropening vroeger het laken werd verhandeld.
Tegenwoordig is in het gebouw het Flanders Fields museum gevestigd.

Al tientallen jaren gaat elk schoolkind uit Engeland een keer naar de herdenking bij de Menenpoort. Elke dag zijn er bussen met Engelse bezoekers. Vorig jaar werd bij de 100-jarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog gezegd dat ook eigenlijk iederéén dit een keer zou moeten bijwonen. Het was goed dat dit nu een keer zo kon met onze familie.

Na de herdenking liepen we weer naar het gasthuis. Het werd al donker. Grijs domineert in deze foto’s. Het rood is impliciet.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Handwerk op de antiek- en curiosamarkt

Textielkaart uit Finland

Tapisserie op monostramien

De handwerken van Marken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen