Last Post in Ieper

Ieper in zonovergoten avondlicht. Vanaf het nieuwe huis van onze dochter lopen we over de markt naar de Menenpoort. Hier wordt iedere avond om acht uur de ‘Last Post’ geblazen. En elke avond zijn er een paar honderd toeristen, vooral veel Engelsen.

De Menenpoort is gebouwd in de vorm van een Romeinse triomfboog. Hij draagt de namen van bijna 55 duizend vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. De sonnerie wordt geblazen ter ere van de ruim 250 duizend soldaten van het toenmalige Britse rijk en alle geallieerden die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog in de ‘Ypres Salient’.

Het is een indrukwekkende plechtigheid. En we realiseren ons dat deze ìedere avond wordt gehouden, al sinds 1928. En elke avond zijn er een paar honderd mensen aanwezig. We waarderen het dat wij er deze avond ook bij kunnen zijn.

Overal liggen kransen, neergelegd door bezoekers, zoals groepen jongeren uit Canada, en pelgrims uit Engeland. Na afloop van de plechtigheid lopen veel mensen nog langs de ingebeitelde namen. We laten de enorme aantallen van de afgebroken levens tot ons doordringen. En daarna lopen we weer terug door de oude binnenstad.
Ieper wordt ook wel een vredesstad genoemd. “Lord, make mè an instrument of your peace’. Met die woorden begon de plechtigheid, waarmee enerzijds de Eerste Wereldoorlog levend wordt herdacht, en anderzijds een appèl wordt gedaan aan ons die nù leven.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Vermeer in kruissteekjes

Brei-praten

Tijdschriften voor poppenhuizen

Kralenborduurwerkje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen