Leermonument: het leesplankje!

De komende Open Monumentendagen staan in het teken van Leermonument. Tal van gebouwen die vroeger als school in gebruik waren of nog zijn, worden opengesteld. Ik hoop een paar gebouwen in mijn stad te bezoeken en kies denk ik een gebouw uit waar volgens het programmaboekje vroeger een ‘breiklasje’ in was gevestigd.

Op veel lagere scholen leerden de kinderen o.a. breien, wat een belangrijk onderdeel was van het lesprogramma. Deze zomer zag ik in een Cactusfarm in Ruurlo een schoollokaaltje met daarvoor een vitrine met oude handwerkjes. Die foto wilde ik bewaren voor als ik aan m’n eigen oude school-handwerkjes toekom, maar nu is het eigenlijk al wel een goed moment. Op de achterwand hangt het wandbord met aap-noot-mies en als er ìets een “Leermonument” is, dan is dàt het wel!

Vanmorgen kreeg ik een bestelling van een Ariadne en iemand schreef erbij dat ze daaruit het Leesplankje wilde borduren. “O, maar dan heb je het verkeerde nummer besteld, schreef ik terug, het leesplankje staat in de Ariadne van oktober 1987.” Dus inmiddels weet ik dat al een beetje uit m’n hoofd, want dit is een heel geliefd nummer. Ik besloot er nu een blogje van te maken, en nèt op het moment dat ik de foto op de computer wilde verwerken, komt er nog een bestelling binnen van deze zelfde Ariadne. Ik ben verbaasd! Maar ik zei het al: een geliefd nummer!

In 1987 besteedde Ariadne nog een keer aandacht aan dit geborduurde leesplankje, nadat ze dat in mei 1973 ook al eens hadden gedaan. Het was de ‘allerliefste wens’ van veel lezeressen om dit patroon in hun eigen handwerkblad te ontvangen. Overigens was het de eerste keer een bestelpatroon, dus als iemand dit oude nummer uit 1973 wil kopen in mijn shop dan staat daar wèl het mooie plaatje in, maar niet het patroon.

Het aap-noot-mies-leesplankje als Leermonument!

4 gedachten over “Leermonument: het leesplankje!”

 1. Evelize le Bruin

  Beste Margriet. In de derde klas , ik was 8 jaar, heb ik sokkenbreien geleerd en vond dat meteen leuk. Het was oorlog en de juffrouw had nog katoenen breigaren. Ze waren knalblauw met een geel randje in de boord. Ik zie ze zo voor me. Heb ze nog heel lang gedragen. Verder heb ik nog heel wat sokken gebreid in mijn verdere leven. Groet van Evelize.

  1. Hallo Evelize, fijn dat je zulke goede herinneringen hebt aan het degelijke handwerkonderwijs en er later ook zoveel plezier van hebt gehad!

 2. Dag Margriet,
  In Terneuzen is ook een “school”museum, daar viel mij op hoeveel verschillende leesplankjes er waren, katholiek, protestant, uit verschillende ontwikkelingslanden. Het is trouwens een aanrader dit museum heel erg leuk. Het is gevestigd in een voormalig bankgebouw en is als gebouw al mooi om te zien.
  groetjes, Marion

  1. Hallo Marion, inderdaad waren er vroeger verschillen in de leesplankjes en was de verzuiling ook tot het leesonderwijs doorgedrongen. Wie weet als ik een keer gelegenheid heb om in Terneuzen eens rond te kijken, bedankt voor de tip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.