Lentebloemen uit het veld

Op deze stralende ochtend in mei pakte ik één van mijn mooiste geborduurde schilderijen en fotografeerde het in de tuin. Nog mooier zou het uitkomen ‘in het veld’, met volop veldbloemen, dat komt ook nog wel een keer. Hoe is dit borduurwerk ooit tot stand gekomen, wat is eraan voorafgegaan, hoe is iemand aan het patroon gekomen?


In 1978 publiceerde tijdschrift Margriet de afbeelding van een door Mies Bloch ontworpen borduurwerk met 35 voorjaarsbloemen. Deze werden door haar nauwkeurig eerst getekend en daarna omgezet in kruissteekpatronen. Zij was eigenlijk onze eigen Nederlandse Gerda Bengtsson, voor wat betreft dit prachtige ontwerp, en het is jammer dat dit ontwerp minder bekend is geworden.

De afbeelding verscheen in Margriet nr. 22 en daarbij werd verteld dat het patroon besteld kon worden door het sturen van een briefkaart en daarbij nog wat extra postzegels te plakken. Dan kreeg je het patroon toegestuurd. Eén van mijn bloglezeressen uit Dordrecht deed dat, bewaarde het heel lang en gaf het toen een keer aan mij toen ik haar opzocht. Hieronder zie je hoe zo’n envelop met patroon eruitzag, en dat zal wel herkenbaar zijn voor oudere borduursters.

De toelichting met de bloemennamen laat ik hierbij groot zien. Dit voegt extra informatie toe en het is leuk om de namen van deze 35 voorjaarsbloemen te kennen. Al deze mooie inheemse voorjaarsbloemen komen nog steeds in het wild voor!

3 gedachten over “Lentebloemen uit het veld”

  1. Dat vind ik nu het knappe: met zo weinig (16) kleuren dit voor elkaar krijgen. Daardoor krijgt het een vlakke kwaliteit die de essentie vd bloem toont.

  2. Het lijken veel meer kleuren dan de zestien die zijn gebruikt. Geweldig ontworpen en geborduurd. Een schilderij om van te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.