Lezing in Koninklijke Bibliotheek over handwerkboeken

Sommigen begonnen mijn blog al saai te vinden, met een hele week boekenblogjes over etnisch handwerk. Maar voor mij is het bezig zijn met boeken nooit saai, en vandaag was weer een hoogtepunt in mijn Tweedehandswerk-bezigheid. Ik ging naar Den Haag, voor een lezing in de koninklijke bibliotheek. De lezing ging over: Nederlandse Handwerkboeken!

De KB-collectie bevat veel publicaties over textiele handwerken. De collectie-specialiste Karin Vingerhoets stelt zich ten doel om alle Nederlandse uitgaven op het gebied van handwerk compleet te krijgen, en dat is precies wat ik zelf ook nastreef. Alleen verkoop ik de boeken weer, zodat ik geen permanente collectie opbouw, maar meer een digitale inventarisatie. De Koninklijke Bibliotheek bestelt ook regelmatig wat boeken bij mij, en juist deze week hadden ze wat boeken over streekdracht bij me besteld. Dat vind ik heel leuk: te weten dat de boeken uit mijn shop permanent bewaard worden in deze nationale bibliotheek!
Hieronder wat boeken die op tafels lagen om te bezichtigen. Deze boeken pasten ook bij de lezing, waarin het accent lag op heel oude boeken en ook de nieuwere uitgaven van handwerkliefhebbers/specialisten die bepaalde technieken opnieuw onder de aandacht brengen. Herkennen jullie de boeken links van een blogje van een paar weken geleden? Ik vond het zelf erg leuk om ze hier nu terug te zien!

De Koninklijke Bibliotheek heeft exemplaren van het eerste Nederlandse vrouwentijdschrift in haar collectie, Penélopé, met in elke aflevering aandacht voor handwerken. Later kwamen de Bazar en Gracieuse, die een mooi tijdsbeeld geven van de tijd waarin handwerk en mode zo belangrijk waren. In de lezing was ook aandacht voor de ‘Nuttige handwerken’, waar meisjes verplicht in werden onderwezen.

De KB verzamelt boeken, geen textilia, maar dankzij de grote interesse van de collectie-specialiste kon er ook een tafel worden gevuld met die nuttige oefen-handwerkjes van vroeger. En waren die indrukwekkende boekenkasten voor een paar uur het decor van die oude handwerkjes.

Na de lezing werden de bezoekers (veel meer dan ze verwacht hadden! de belangstelling was groot) in twee groepen verdeeld. Onze groep (mijn man was ook mee) mocht eerst die tafels bekijken. En daarna mochten we in kleinere groepen mee naar een bijzondere ruimte, waar een paar ècht kostbare boeken in een speciaal beveiligde omgeving aan ons werden getoond. En dat was bijzonder!
We kregen het oudste boek te zien met een geborduurde band: uit de twaalfde eeuw! Daar was eerst goed over overlegd of dit mocht worden getoond en het mocht! Met elkaar voelden we hoe bijzonder dat was. Ook een boekje met een bijzondere bekleding van zijdedraad, uit 1709. En een prachtig boek van het begin van de vorige eeuw, waarbij geborduurd is op blank perkament. Daar stonden we met ons allen ook met onze neus bovenop, en verwonderden ons over de rijke schakeringen van het zijdeborduurwerk.

De KB heeft zich dit jaar ten doel gesteld om de grote collectie zichtbaarder te maken voor het publiek, en vandaar is er nu een lezingenreeks. Een paar weken geleden was er ook een lezing over Albums Amoricum (daar wil ik ook nog eens over schrijven) en er komen nog meer interessante vrijdagmiddag-lezingen.
In oude boeken is veel en interessante informatie te vinden over voorbije eeuwen, waarin handwerk altijd een belangrijke rol heeft gespeeld.

4 gedachten over “Lezing in Koninklijke Bibliotheek over handwerkboeken”

  1. Goed te horen dat toch de handwerkboeken op een bepaalde plaats worden bewaard, waar ze zelfs in te zien zijn voor ons. Zo’n lezing zal zeker interessant zijn.

    1. Margriet Hof

      Hallo Lyn,
      De KB verzamelt en bewaart zoveel mogelijk alles wat er in het Nederlands is uitgegeven,
      maar het is niet zo dat bezoekers ze dan zomaar langs kunnen lopen.
      Je kunt een boek aanvragen.
      Dat we nu een paar heel oude boeken te zien kregen, was een buitenkansje.

  2. Bedankt voor je mooie verslag, Margriet, fijn dat jij en je man er bij waren!

    Je reactie klopt: het gros van 120 kilometer aan KB-collecties staat in de magazijnen, dus die boeken kun je niet direct inzien als je spontaan langskomt. Maar alle KB-leden kunnen de boeken, tijdschriften enz die ze willen inzien vooraf via de catalogus aanvragen, dan zorgen m’n collega’s dat de boeken voor je klaar liggen als je komt. Lid worden kost 15 euro per jaar. En je kunt gratis deelnemen aan rondleidingen voor een kijkje achter de schermen, al gata het dan niet speciaal over handwerken 🙂 Van harte welkom!

    met hartelijke groet, Karin V

  3. O, margriet wat heb je toch een bijzonder vak, hobby. Wat zul je genoten hebben en ik nu een weekje later ook nog. Dank!
    wat goed dat alls zo mooi bewaard wordt en zo veel belangstelling heel leuk hoor.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.