Lierse Kant

Op 16 kilometer afstand van Antwerpen ligt het stadje Lier, waarnaar een kantsoort is vernoemd: Lierse kant. Aan de hand van een tekening wordt met de hand geborduurd op mechanisch geweven tule. En met een heel fijn haaknaaldje worden kettingsteken op de mazen van de geweven tule gemaakt. Door het werken met verschillende diktes van garen worden schaduweffecten verkregen.
Iemand die deze techniek uitmuntend beheerst is Fie van Dijk uit Lunteren. Zij houdt zich al 30 jaar bezig met deze techniek en dit jaar viert ze haar jubileum met twee exposities. De eerste wordt gehouden op 17 en 18 april. Helaas ben ik dan verhinderd om daar naar toe te gaan, maar gelukkig is er nog een mogelijkheid op 5 en 6 september. Rechtsboven op de foto ligt de folder van deze expositie, en daarin worden ook alle andere technieken  genoemd die zij beheerst. Ik ben al eens eerder bij haar in Lunteren geweest en je kijkt echt je ogen uit! In de folder worden de technieken opgesomd die deze geroutineerde en allround handwerkster beheerst:

Assisi, Bandjeskant, Bargello/Florentijns, Biscornu, Breien, Breirol, Carrickmacross, Chinees borduren, Deerfield, Engels borduren, Fils Terés, Frans borduren, Frivolité, Geborduurde enveloppen, Haken, Handgeborduurde knopen, Hardanger, Hedebo, Holbein, Kloskant, Kralenwerk, Lagartera, Monogram, Naadverbindingen, Naaldkant, Open naaiwerk, Open randen, Perzisch Ajour, Platsteek, Point de Saxe, Quilten, Quaker, Roemeens, Richilleu, Russisch Borduurwerk, Schwalmertechniek, Smokken, Souvenir rollen, Stoppen, Tamboereren, Tinneriffe, Trensjes-Haakjes-Oogjes-Lusjes-Knoopjes, Venetiaans, Zwart-Wit borduren.

Ik heb zelf ook zo’n fijn getamboureerd kleedje in Lierse kant en dat heb ik een tijdje geleden ingelijst. Verder nog een oud stukje Lierse kant wat voor m’n shop is. Het zou gebruikt kunnen worden om te verwerken in ander handwerk of in kleding. En tenslotte een kleedje in filetdoorstopwerk, ook voor m’n shop. Ik vind het vaak moeilijk om te zien of iets machinaal is gemaakt of met de hand maar gezien de losse draadjes aan de randen denk ik dat dit een hand-doorgestopt kleedje is.

Voor wie nog een bestemming zoekt voor 2e Paasdag of de dinsdag erna: bijzonder leuk om in Lunteren de handwerken te bewonderen die mevrouw van Dijk in zò veel technieken maakte.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 gedachte over “Lierse Kant”

  1. Het kantje linksboven op de foto is gemaakt in lintjeskant of Brusselse kant. Hierbij wordt een vooraf gekocht kanten lint met specifieke verbindingssteken tot een kleedje verwerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.