Linkshandig breien

Bolletjes wol in glas

De geneugten voor een breister zijn vele: het proces (‘lekker bezig zijn’), het resultaat (iets wat je zelf gebreid hebt), maar ook: de aanblik van een mand met bolletjes wol. Of een glas, zoals ik een keer wilde uitproberen voor deze foto. Dat velen genieten van al die brei-voordelen weten we inmiddels wel, maar het schijnt dat je daar vooral rèchtshandig voor moet zijn. En dat is niet leuk voor linkshandigen. Ik ben blij dat ik nu een boekje kan aanbieden met de aantrekkelijke titel: “Linkshandig breien“. Het is een heel duidelijk boekje, uit 1979, en het verdient natuurlijk een herdruk. Maar daar ga ik niet over en ik ben bang dat ik slechts één iemand hiermee blij kan maken.

Er staat ook een leuke inleiding in dit boekje, en dat is voor alle breisters weer Boekje linkshandig breieninteressant. Niet alleen voor de ene die dit boekje kan kopen bedoel ik. Zo lees ik dat de breitechniek waarschijnlijk voor het eerst werd toegepast in het Koptische Egypte. Bij opgravingen is een fragment gevonden van een gebreid weefsel.
In Noord Europa waar wol werd geproduceerd, ging de bevolking zich toeleggen op het breien met wol. Italië voerde handel met China en importeerde zijde, vandaar dat de Italianen met zijde gingen breien. Daar werden ook de zijden kousen geïntroduceerd, een kledingstuk dat in die dagen alleen voor de rijken was bestemd.
In de Middeleeuwen werd er voornamelijk door mannen gebreid. Het was een ambacht, wat streng gecontroleerd werd door de gilden, en het was zéker geen vrijetijdsbesteding.
De industriële revolutie en de uitvinding van de breimachine veranderde alles. Maar de machinaal gebreide kleding daalde in kwaliteit, wat weer tot gevolg had dat de met de hand gemaakte goederen in waarde stegen.

Aan het eind van de 18e eeuw begon men voor het eerst met katoenen garens te breien. Met het toenemen van de katoenhandel werd het katoenen breigaren populair voor de middenklasse. De ontwikkeling van zijden, wollen en katoenen garens bleef doorgaan, en later kwamen er ook nog synthetische vezels bij.
De brede ontwikkeling zorgde ervoor dat iedereen kan breien. En gelukkig geldt dat dus ook voor linkshandigen!

1 gedachte over “Linkshandig breien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.