Macramé boekjes


Henriette Beukers was in de zestiger en zeventiger jaren hoofdredactrice van Ariadne, en daarvoor had ze al meerdere artikelen over macramé gemaakt. Toen kwam de vraag of ze voor de serie Vaardige Handen ook een boekje wilde schrijven over macramé. Dat werd het bekende boekje met de paarse knoopsels op de voorkant. Dit boekje is in hele grote oplagen verschenen en er is nu weer veel vraag naar. Blij dat ik er een aantal heb, en ook van het Nieuwe Macramé-boekje uit deze serie.

Een ander bekend en geliefd boek over Macramé is het boek van Virginia Harvey. Dit boek verscheen in 1967 (The art of creative knitting) en kwam ook in het Nederlands uit (De kunst van het creatief knopen). Zij bracht met dit boek de zeer oude knooptechniek wereldwijd in de belangstelling. Ook van dit standaardwerk heb ik een exemplaar. Een degelijk standaardwerk, met oog voor de rijke geschiedenis van deze knoopkunst.

In haar boek Rondom Textiel heeft Henriette Beukers een overzicht gegeven van haar meer dan 50 jaar schrijven over handwerk. In dit boek (opengeslagen op de bovenste foto) haalt zij allerlei herinneringen op. Ook over dat succesvolle boekje. Het succes was vooral te danken aan de beschreven plantenhanger. En die is nu ook weer in de mode! Op de foto het exemplaar wat ik zelf op zolder bewaarde, en wat nu weer in de kamer hangt. Je moet met je tijd meegaan toch? En wat leuk om dan iets ouds gewoon weer op te hangen. Of om uit één van deze boekjes een nieuwe te maken.

4 reacties op “Macramé boekjes”

  1. Margriet Hof

   Of een hobby voor ‘erbij’? Of om het gewoon weer eens even uit te proberen. Vaak is één plantenhanger ook wel weer genoeg, maar quilts zoals jij ze maakt daar kun je eindeloos mee blijven variëren!

 1. Gooske Mulder

  wie weet waar je Macramé boekjes verkocht word?
  wand ik wil dat leren en ik wil een leuk groepjes van mensen op zetten die Macramé hobby ook willen gaan doen.
  misschien kunnen we dan iets leren van elkaar.
  wat je dan nog niet kan.
  Groetjes van een omaatje.

  1. Hallo Gooske,
   Wat leuk om een macramé-groepje op te richten. Altijd fijn om zoiets samen met anderen te kunnen doen!
   Ik heb nog een paar macramé-boekjes te koop. Je vindt ze in m’n shop onder de categorie ‘boeken’ en dan de sub-categorie ‘frivolité en macramé.’
   Wie weet zit er wat voor jullie bij. Sommige boekjes zijn geschikt voor beginners, zoals “Alles over macramé”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013