Macramé kussen en boeken

Macrame boeken en macrame kussen

Macramé heeft een lange geschiedenis. Er zijn afbeeldingen gevonden van 850 voor Chr. waarop een militair een uniform draagt met zware franje van macramé. In de Arabische wereld afbeelding uit boek macramebeïnvloedde macramé de architectuur, wat duidelijk te zien is aan de ineengestrengelde patronen. De naam ‘macramé’ komt ook uit het Arabisch en van daaruit werd de techniek naar Europa verspreid. Het is bekend dat aan het hof van Willem van Oranje macramé werd beoefend door Mary Stuart. Het knopen was wat grover van aard dan het fijne borduren en werd vooral geschikt geacht voor de avonduren, wanneer het zwakke licht het fijne naaldwerk moeilijker maakte.

Een lange en rijke geschiedenis dus. En nu is macramé ook weer populair en daarbij komen de boeken uit de zeventiger jaren goed van pas. Ik heb een tijdje haast geen macramé-boeken gehad in m’n shop maar nu heb ik weer een mooie collectie (zolang als het duurt). In één van deze boeken (‘knoop voor knoop’, links onder opengeslagen op de foto) staat eenMacrame kussen kussen beschreven wat geschikt is voor macramé. Je kunt het met de aanwijzingen makkelijk zelf maken en het belangrijkste is dan dat je het goed verzwaart met stenen of zand of zoiets. Als het maar goed blijft liggen en niet wegtrekt. Midden op de foto heb ik ook zo’n kussen: heel vernuftig gemaakt! Iemand was begonnen aan een hele mooie ceintuur en door de klosjes garen die er nog opzitten kun je goed zien hoe zo’n kussen werkt. Dit oude maar nog steeds handige macramé-kussen zet ik in m’n shop.

Je kunt trouwens ook een speciaal raamwerk maken om het knoopwerk aan vast te maken tijdens het werk. Dat werd in de Victoriaanse tijd ook al gedaan en ook daarvan staat een mooie afbeelding in het boek ‘knoop voor knoop’. Zo heeft elke tijd z’n eigen hulpmiddelen, elke cultuur z’n eigen toepassingen (in China werd er ook gemacrameed), en elk boek z’n eigen charme.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Nog wat beurs impressies

Bezoek aan Mondriaanhuis

Andermans werk op m’n blog

Linnen cirkelrok met geborduurde rand

Linnen rok met geborduurde rand

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen