Making Antique style samplers

Het maken van een ‘sampler’ hoorde bij de opvoeding van meisjes gedurende de 17e, 18e en 19e eeuw. Er zijn zeer fraaie merklappen gemaakt die later een heel geliefd verzamelobject werden. Er zijn prachtige particuliere en museale collecties en daar zijn ook prachtige foto’s en boeken van gemaakt. Het is goed om te realiseren dat veel van deze mooie borduurwerken ook niet werden gemaakt in ideale omstandigheden…

Deze zes boeken, een mapje met sampler-foto’s, een patroon en een ansichtkaart – allemaal over de rijke Engelse sampler-traditie – zijn nu ‘aan de beurt’ om in m’n shop te plaatsen. Een boek, een foto, een patroon kan heel inspirerend zijn! Gister kreeg ik al een eerste bestelling van iemand die een oude Ariadne bestelde waarvan ze wist dat er een mooi merklap-patroon in stond. “Daar ga ik me de komende tijd maar eens mee bezighouden”, schreef ze. En zo’n voornemen kan helpen om deze rare tijd weer in te gaan.

Er is trouwens ook wel iets raars met die patronen van oude samplers. Enerzijds geeft het voldoening om een oude merklap precies na te maken, en daartoe dienen ook al die boeken en patronen, zoals Making Samplers of Cross Stitch Antique Style Samplers. Anderzijds is bekend dat de meisjes vroeger zich helemaal niet zo aan een voorbeeld hielden. En dat maakt hun werk ook zo boeiend! In het mooi-uitgegeven boek Samplers uit het Fitzwilliam Museum las ik bijvoorbeeld de tekst van een een jong meisje, die zij in 1790 borduurde:
I have done my best
I do protest.

Maar met een fijn handwerk kunnen we toch met goede moed deze periode weer doorkomen. En je kunt jezelf ermee uitdrukken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.