Marker dasjes


In het Marker huisje in het Openlucht Museum in Arnhem stonden twee weefplanken. Dit zijn planken met aan weerszijden spijkertjes. Hierop worden dasjes geweven. Dit soort wollen dasjes zijn na 1940 op Marken en Volendam in de mode gekomen.
Vóór het huisje hingen een aantal dasjes aan het hek.
Ook op een kleiner plankje met spijkertjes kan worden geweven. Een mevrouw in Marker dracht liet zien hoe dat gaat en ze beantwoordde geduldig vragen van meisjes van een jaar of tien. Ik kreeg de indruk dat die meisjes maar wàt graag zelf ook aan de gang wilden. Geen wonder, als je deze kleurige resultaten ziet.

Bewaren

5 gedachten over “Marker dasjes”

  1. Eigenlijk is dit geen variatie van weven maar wel breien op een loom of breiplank. Bij weven heb je sowieso vooraf gespannen kettingdraden en één of meerdere inslagdraden. Bij breien met behulp van een brieplank werk je maar met 1 draad. Toch wel leuk om altijd je blog te kunnen lezen.

  2. HANNIE GAMLIELI

    Margriet, wat fyn dat wy nu kunnen mee genieten van je bezoeken aan het openlucht museum. Hart.dank.Hannie G.

  3. Wat leuk om deze dasjes te zien! ik hoorde er over van Loret Karman van “de amsterdamse steek”, die er een aantal weefde voor een Belgische couturier; zij leerde de techniek van een van de laatsten. die hem nog beheersen, op Volendam. Het gaat wel degelijk om een soort weven; de planken staan tegen de muur. Wat de mevrouw op de foto aan het doen is, is inderdaad een soort van breien, zoals Lut hierboven zegt. In het midden van haar (brei) plank is een gat waardoor het groeiend breiwerk steekt, een beetje zoals bij punniken. Maar daar komen dus andere dasjes van!
    Vriendelijke groet, Marian

  4. Bedankt voor jullie reacties. En nu kom ik er ook nog op terug. Ik vond het jammer dat de mevrouw in Marker dracht het niet voordeed hoe het breien-of-weven nou precies ging, want dat had ik graag willen zien. Ik vroeg er wel om, maar ze zei dat ze inviel voor degene die het wèl wist, dus vandaar dat ik alleen de plank kon zien, en niet het het breien-of-weven.
    Ik ben het met Lut eens dat het ook een breiplank wordt genoemd, en ik zocht het ook na op het programma van de weefweek, wat ik kreeg. Daar staat het aangekondigd als plankbreien.
    Maar omdat ik op een “week van het weven” was, was m’n eerste associatie toch dat het dasje werd geweven.
    En ik ben ook blij met de toelichting van Marian. Wat leuk dat couturiers dit nu ook gaan verwerken.
    Overigens zag ik een paar jaar geleden dat deze dasjes ook worden verkocht in de toeristenwinkel op Marken.
    En hartelijke groet aan Hannie, die ver weg meeleest, met goede herinneringen aan Holland. Ik heb nog meer foto’s van het openluchtmuseum, die komen nog.

  5. Wou even reageren op de gebruikte technieken in dit berichtje maar zie dat anderen dat al uitgebreid hebben gedaan.

    Geniet heel erg van je site… zit er vanochtend al uren op rond te kijken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.