Melkmeisje van Vermeer

Drie keer Melkmeisje Vermeer

Het Melkmeisje van Vermeer: ik heb het pas in het echt gezien! Het beroemde schilderij hangt in het Rijksmuseum en vorige week ben ik daar eindelijk naar toe geweest. Ik had ook nog de eer om geënquêteerd te worden en de vraag te beantwoorden hoe ik het vernieuwde museum vond, en daar hoefde ik niet lang over na te denken: Subliem! Het was werkelijk een hele bijzondere ervaring en ik heb er enorm van genoten. Gister plaatste ik mijn eerste blogje over mijn Amsterdamse uitje, en er komen er nog meer. Vandaag eerst het Melkmeisje van Vermeer (over ‘meer’ gesproken). Kort geleden liet ik hier al een foto zien van twee tapisserie-schilderijen waarop de verschillen in detail en kleur goed te zien waren. Vandaag eenzelfde invalshoek, namelijk de verschillen tussen de tweede en de derde foto. De middelste foto is van ‘De Echte’, en de derde foto is van een reproductie die ik al heel lang in huis heb. Daar hoort een verhaal bij. Toen we lang geleden ons nieuwe huis betrokken was ik heel blij met m’n nieuwe keuken. Alles nieuw, en zelf uitgezocht: ik was dankbaar. Terwijl we nog volop bezig waren met de inrichting en alle drukte zag ik in een kringloopwinkel een reproductie op canvas en die kocht ik, Tassen met afbeelding Melkmeisje Vermeervanwege het contrast met mijn luxe. Ik zette die reproductie op m’n nieuwe aanrechtblad en dat vergrootte mijn dankbaarheid nog eens. Tjonge, wat hebben we het goed in onze tijd.
Mede hierdoor was mijn liefde voor Vermeer nog wat groter geworden en dan eindelijk stond ik daar vóór het wereldberoemde schilderij. En het was heel duidelijk: in het echt is het nog vele malen mooier! De kleuren…. subliem!
In de museum-winkel fotografeerde ik nog een stapeltje plastic tassen. Ik ben zelf ook een Tapisserie-tas aan het maken van één van de twee borduurwerken die ik van dit beroemde schilderij heb. Die wordt vast ook een beetje subliem…

Vier schilderijen Vermeer met publiek

Vier keer Vermeer op een rijtje, met veel publieksaandacht. Helemaal links (in roze) sta ik het beroemde Straatje te fotograferen. Het derde schilderij is het Melkmeisje, en de Brieflezende Vrouw (rechts) is ook prachtig. Ze zijn allemáál prachtig….!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Pinkstermarkt Brummen (2)

Tapisserie-kussens tussen Afrika-souvenirs

Borduurwerk vleugels boven de Andes

Vleugels boven de Andes

Het Straatje van Vermeer

Reacties

  1. Een foto van een “kunstwerk” -van een echte kunstenaar of b.v. een door mij gemaakt miniatuurtje- is ALTIJD een inferieur aftreksel van het origineel!!! Ik heb b.v. 2 geboortekastjes gemaakt voor mijn nichtjes die waren bevallen van een prachtig dochtertje. De foto’s zijn leuk, heus, maar als ik het echte exemplaar zie, voel ik me verheugd omdat mijn werk er zo mooi uitziet.
    Hoe zou Vermeer (of Rembrandt) nu naar hun eigen werk kijken??
    Groet, Rya, Rotterdam

  2. Margriet Hof zegt:

    Aan Rya: Daarom is het ook zo’n bijzondere ervaring om een kunstwerk (wat je je hele leven al van plaatjes kent) in het Echt te zien! En daarom is een echt handwerk als kado ook zo bijzonder, zoals jij voor je nichtjes maakte! Niks boven het origineel!
    Hoe de grote kunstenaars nu tegen hun werk zouden kijken? Wat een leuke vraag. Ik denk dat ze het toch best leuk zouden vinden als ze zien dat er zoveel drommen mensen naar hun kunst komen kijken. Wat denk jij?

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen