Merklap 75 jaar

Een mooi geborduurde merklap, die iemand in 2010 borduurde toen een geliefde (of misschien de borduurster zelf) de leeftijd van 75 jaar bereikte. Maar ook een merklap die vragen oproept. Niet de vraag waar dit patroon vandaan komt, want merklap-liefhebbers herkennen hierin de stijl van Jan Houtman, van wiens ontwerpen ook boeken zijn verschenen. Met zo’n boek kun je heel makkelijk je eigen gegevens verwerken voor een persoonlijk resultaat. Maar wel de vraag: waarom is deze merklap nooit ingelijst geweest? Zou er iets gebeurd zijn waardoor het plezier eraf was? Of waardoor een ingelijste merklap niet meer hoefde?

Maar waarschijnlijk heeft het borduren al wèl veel plezier gegeven, want het borduren van zo’n symmetrische en systematische merklap geeft veel steekjes-blijdschap en voldoening. Veel mooie oude randen en figuren zijn hierin verwerkt en maken de lap tot een fraai werkstuk. Zo mooi kan een hedendaagse merklap zijn, waarin de aloude merklap-patronen van vroeger zijn verwerkt.

4 gedachten over “Merklap 75 jaar”

    1. Maak zelf ook geregeld meeklappen want dat vind ik geweldig,ben nu met het geboorte merklap van prinses Amalia bezig,maar daar staan alleen de tekens van de kleuren bij.Heb veel liever dat de kleuren genummerd zijn. Misschien kunt u mij daar een tip voor geven.Dank

  1. Ik ben ook fan van Jan Houtman lappen, heb er nog nooit een helemaal nageborduurd, maar heb wel een paar van boeken waar ik af en toe een patroon uit gebruik.
    Mevr. Oosten: maak in een kartonnetjes zoveel gaten als u kleuren hebt, doe per kleur een stukje draad door het gaatje en schrijf het teken ernaast. Dat werkt voor mij prima!

    1. Margriet Hof

      Bedankt voor je reactie Mieke, en ik hoop dat mw. Oosten hier wat aan heeft. Dit is inderdaad ook hoe gekochte pakketten de kleurverdeling aangeven, met een gaten-kaartje waar het tekentje voor staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.