Merklap replica 1852

Er staat sinds vandaag een nieuwe merklap in m’n kamer. Ik kijk naar allerlei initialen van mensen die ik niet ken. Heeft de borduurster haar eigen familie in initialen genoemd, of heeft ze die namen-verwijzende letters overgenomen van een oude merklap uit 1852? Ik hoef het ook niet te weten. Ik denk alleen aan àl die mensen die geleefd hebben en geliefd waren. Mensen die al gestorven zijn maar nog lang herinnerd werden. Al was het alleen maar via een merklap, die uiteindelijk ook weer in een kringloop terechtkwam. Mensenlief, wàt een mensen! En wat een gelìefde mensen!

Opnieuw zijn er weer geliefde mensen te betreuren. Sommigen stierven jong, nog maar 9 jaar, en nu is de familie geschokt en in rouw. Anderen stierven in oorlogen; de aantallen lopen nog steeds op. Mensenlief, wàt een mensenlevens!

Pinksteren kan zo’n mooi feest zijn. Blijdschap over de levens-Geest en over vreugdevolle vrijheid. Elk jaar verlangen we daar naar of vieren het verlangen. Ik kijk naar m’n nieuwe merklap, wil hem graag nog even laten zien. Monochroom geborduurd in een goede kleur. Ik denk aan àl die onbekende mensen, van wie alleen de initialen er nog zijn en soms zelfs dat niet meer. Die hebben ook allemaal verlangd naar vreugdevolle vrijheid maar die is in de wereld nog niet gekomen. Alleen af en toe een voorproefje.

3 reacties op “Merklap replica 1852”

 1. De initialen zijn overgenomen van het origineel, tenminste van het patroon. In het staalblauw was het een pakket van Permin. Ik heb hem zelf in dat blauw gemaakt, zodoende.

  1. Margriet Hof

   Hallo Hennie,
   Bedankt voor je reactie; dan weten we nu tenminste zeker dat de initialen zo bij het origineel hoorden. Wat leuk dat jij deze lap ook hebt gemaakt! In staalblauw lijkt me ook een heel mooie kleur voor deze lap. Ben wel benieuwd hoe het origineel vroeger dan is geweest, in welke kleur.

 2. Margriet Hof

  Een week na m’n blogje vond ik bij toeval het patroon van deze merklap. Ik heb het in m’n shop geplaatst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013