Merklapje 1906

‘Kenmerkend’ (en dat is ‘letterlijk’ bedoeld, haha!) voor Merklapjes zijn de alfabetten, die eigenlijk oefeningen waren om later het linnengoed te kunnen merken.
Een klassieke opbouw voor een merklapje was: randjes, cijferreeks, alfabet, en nog wat vrije invulling.
Maar alléén alfabetten werd en wordt ook mooi gevonden. Daar zijn veel voorbeelden van, bijvoorbeeld van drie alfabetten onder elkaar, in verschillende lettertypes en groottes.
Dit Frans aandoende merklapje uit 1906 toont daar weer een variatie op: twee mooie alfabetten in duidelijke en strakke letters. En dan nog twee rijen grote sierlijke letters. Die zijn zo groot dat er geen heel alfabet op past, en dat hoeft ook eigenlijk niet. Je kunt gewoon je eigen initialen uitkiezen, of die van je geliefden.

De Cross stitch letters-bibles of Lettres au point de croix (zeldzame boeken!) liggen op een groot patroonvel voor een merklap die door Jan Houtman is ontworpen. In HzG nr. is hier aandacht aan gegeven. Ook werd toen de mogelijkheid geboden om dat patroonvel te bestellen, dus ze zaten niet standaard in dat nummer. Dit is pas de eerste keer dat ik zo’n patroon tegen ben gekomen. Dus wie van die mooie sierlijke Franse letters houdt: hier staan ze in en op!

4 reacties op “Merklapje 1906”

    1. Margriet Hof

      Bedankt Annelies, jouw bevestiging als merklap-kenner èn Frankrijk-liefhebber stel ik hierbij wel op prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013