Merklapje 1953

Welkom in de merklapjes-week!
Vandaag het eerste merklapje, gemaakt in 1953. Wat is eraan te zien? In ieder geval dat een merklapje ook echt een proeflapje was. Met het oefenen van randjes en letters, eigen fantasie en probeersels, oefeningen in verdeling van de ruimte, twijfel of je iets wel of niet zult opvullen, afwerking met een flanelsteek, en het afkijken van vele andere merklapjes die al eerder werden gemaakt.

Welkom ook om je eigen ervaringen over merklapjes de komende week te delen op mijn blog. Er komen nog acht andere merklapjes en bij elk blogje kun je iets vertellen wat jou opvalt. Of informatie doorgeven als je een merklap-deskundige bent. Of een verzamelaar. Of als je gewoon wat wilt delen. Ik ben benieuwd of er wat reacties komen!

5 reacties op “Merklapje 1953”

 1. Er vallen me een aantal dingen op in dit lapje.
  Bovenaan de gebruikelijke opbouw van randjes. Geen rechte lijn, maar meteen een verspringende en daarna worden de randjes wat moeilijker.
  Daarna het begin van stokletters (rechte letters). Tweemaal de I en de H en dan wordt daarmee gestopt. Vervolgens wordt overgegaan op een gewoon alfabet. Daarna v, d, h, e. De v en d kunnen er staan als tussenletters, maar de h en de e ?
  Dan een afsluitend randje en dan waarschijnlijk het begin van de straat ? en een naam?
  Dan weer randjes en het jaartal. Een wat rommelig geheel.

  1. Dat wat jij rommelig noemt is voor mij juist de charme van dit lapje.
   Je ziet een meisje voor je dat écht wel haar best heeft gedaan.
   Goed, de mooie randjes beginnen en eindigen niet gelijk, maar ze was nog maar een kind.
   En trouwens de hoekrand is toch perfect in de hoekjes.
   En met die halve namen heeft het ook een mooi geheim . . . .

   1. Dat is zeker ook een mooie kant om te zien: dat een meisje hier erg haar best op heeft gedaan! Ik lees het woord ‘rommelig’ ook niet als iets negatiefs, maar als in contrast met een strak voorbeeld wat dan precies nagemaakt moest worden. En daarom zijn al die lapjes ook zo leuk om te zien: elk meisje gaf er toch weer haar eigen draai aan, en kon soms wat spelen met de indeling en de mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013