Merklapjes van Mientje en Vasterina

Deze week laat ik wat oude merklapjes zien. Als eerste de lapjes van Mientje en Vasterina uit 1901. Tjonge, meer dan 120 jaar oud!
Wat zullen er vroeger veel van dit soort lapjes zijn weggegooid. De lapjes die bewaard zijn gebleven hebben een hoge nostalgie-waarde, een onmiskenbare handwerk-aantrekkingskracht en een sjieke uitstraling als je ze op een zwarte ondergrond fotografeert.
De lapjes die ik deze week laat zien zijn allemaal op deze wijze gefotografeerd en komen allemaal uit het noorden van ons land.
Even geen lange verhalen. Alleen kort en bondig, net als deze lapjes.

2 gedachten over “Merklapjes van Mientje en Vasterina”

  1. Vasterina is een bestaande maar heel, heel zeldzame voornaam. In de openbare registers zijn er voor heel Nederland maar drie vrouwen te vinden met die naam. De enige die in de goede periode geboren is, is Vasterina Verboom, geboren op 4 december 1891 in Rotterdam. Zij was in 1901 dus 9 jaar oud, precies de leeftijd voor dit soort schoollapjes. Dat geeft geen zekerheid dat zij de maakster is, maar de kans is in dit geval best groot.
    Vasterina had een jonger zusje Wilhelmina, geboren op 27 oktober 1900. Het lapje van Mientje zou van haar kunnen zijn. Normaliter kun je uit een veel voorkomende naam als Mientje niets afleiden, maar deze lapjes lijken zoveel op elkaar dat ik vermoed dat ze op dezelfde school, bij dezelfde handwerkjuf gemaakt zijn. Kijk maar op de verzamelfoto van 5 november.
    Margriet, heb je deze lapjes ook samen gekocht? Dan zou je ze ook weer samen moeten verkopen …

    1. Bedankt voor je reactie, waarin je de resultaten van je onderzoek weergeeft naar de herkomst van deze lapjes! Heel leuk om dit te lezen!
      En je hebt gelijk: deze lapjes moeten gewoon bij elkaar blijven. Dus ik heb daar nu wat over toegevoegd bij de beschrijving van deze lapjes in m’n shop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.