Merklappen op kraam

Merklappen op kraam
Het zien van (oud) handwerk maakt ons vaak enthousiast over een handwerk wat je zelf hebt, of wat je in de familie hebt, of wat je aan het maken bent. Herkenning van het handwerk van anderen roept blijdschap op en als je enthousiast bent dan wil je dat graag delen. Ik krijg soms reacties op de handwerken die ik op mijn blog liet zien. Soms een regeltje “Héé, dat heb ik ook”, en soms een uitgebreidere mail. En dat is leuk, dan wordt de uitwisseling nog wat meer wederzijds. Nu overkwam me dat een paar weken geleden ook toen ik achter de kraam stond tijdens de Textieldagen in Verhildersum. Niet alleen de ‘gewone’ opmerkingen, zoals “Dat boek ken ik”. Maar ook spontane verhalen Boek Oude en nieuwe merklapmotievenover wat mensen zelf hadden of maakten. Ik had een ingelijst merklap op de kraam (die werd niet verkocht, dus hij staat nog in m’n shop). Ik noem hem mijn Marie-merklap. Een bezoekster van de markt zag die ingelijste merklap liggen en reageerde enthousiast: “Ik ben ook zoiets aan het maken”. Ze zei dat ze even naar buiten liep om hem te halen en toen kwam ze terug en ontvouwde ze haar werkstuk bij mij op de kraam. Reuze gezellig, zulke praatjes!
Ze vertelde dat ze deze merklap maakte naar voorbeeld van een oude merklap uit het Openlucht museum in Arnhem. Dat wordt ook veel gedaan, om oude merklappen uit de rijke merkappen-geschiedenis na te maken. Maar er zijn ook mooie boeken verschenen waarin lezers worden gestimuleerd om zelf een merklap samen te stellen. Daarbij kun je dan wel gebruik maken van die oude motieven, die dan door de schrijfster van het boek verzameld zijn in het boek. Eén van de mooiere oude boeken op dit gebied is het boek van Jutta Lammer uit 1982: Oude en nieuwe merklapmotieven.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geborduurd boekomslag

Kussentje in Noors borduurwerk

Afbeeldingen van alle zes Flower Fairy’s

Een iconisch portret van Willem van Oranje

Reacties

 1. Annie van Brunschot zegt:

  hallo Margriet
  De merklap uit 1926 heb ik ook gemaakt
  in het jaar 1982 en de plaatsnaam schijndel
  het boek oude en nieuwe merklap motieven is dat bij U te koop
  met vriendelijkegroet
  Annie van Brunschot

  • Margriet zegt:

   Wat leuk dat je die merklap herkent! Weet je misschien ook waar het patroon destijds uit kwam?
   Ja, het boek “Oude en nieuwe merklapmotieven” van Jutta Lammer is nog te koop. Een erg mooi boek!

 2. annie van brunschot zegt:

  hallo Margriet
  Het patroon heb ik waarschijnlijk als pakket gekocht.
  ik denk bij bij de borduurbrink.
  jammer heb ik het niet meer heb.
  met vriendelijke groet
  Annie

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen