Moeite en modder

Er zijn veel organisaties die zich inzetten om de wereld beter te maken. Om mensen te helpen op allerlei gebied. Er is veel nood en er kunnen ook veel mensen worden ingezet. Mijn zus en zwager gingen veertig jaar geleden voor het eerst naar de andere kant van de wereld, om daar hun levens in te zetten voor ontwikkelingshulp. Wij als familie ondersteunden hen, samen met veel anderen. Vroeger was dat nog: vier jaar weg en dan een paar maanden ‘met verlof’. Nu is dat allemaal anders geworden en kun je ook vanuit Europa ondersteunend werk verrichten.
Gister was er een bijeenkomst waar mijn zus ons voor had uitgenodigd. Er werd een terugblik gegeven op het langdurige werk van mijn zus en zwager. Het was ook een blij weerzien met mensen die ik al lang niet had gezien, ook al was het tegelijk een afscheid.
Na afloop even wandelen. Even van de snelweg af. Je ziet hem in de verte op de foto, maar op de heide ervaar je de ruimte. Even alle indrukken verwerken.

Terugdenken aan al die jaren. Het ging heus niet allemaal vanzelf. Er was ook moeite en modder. Tijdens de bijeenkomst was er nog een heel goede toespraak geweest over ‘Lament’. Over de noodzaak om ook te kunnen, te mogen en te moeten klagen. Over het belang om gehoord te worden.
’s Avonds weer thuis doe ik niet veel meer. Gewoon op de bank zitten. Ik kijk op m’n laptop of er nog iets op tv is wat ik zou willen zien. Ik klik de nieuwe documentaire over Mariupol. Dit is zò verschrikkelijk! Toch wil ik het zien. Deze emotie-tergende klachten moeten gehoord worden. Dit is dus de wereld waarin we nu leven, waarin dit gebeurt. Een wereld met oorlog. Niet alleen moeite en modder, maar zelfs ook massamoorden.

En nu de volgende ochtend heb ik even geen zin in een handwerkblogje. Het is zaterdag en ik neem even tijd om van de snelweg af te zijn en de gedachten tot rust te laten komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.