Mooi niet!


De woorden ‘Mooi niet‘ drukken onverzettelijkheid en stelligheid uit. “Dat gaat mooi niet gebeuren!” Het woordje ‘mooi’ verzacht het nog een beetje, maar de boodschap is duidelijk: Nee!
En deze woorden drukken ook teleurstelling uit. Er was iets beloofd maar het wordt niet nagekomen. Er was een verwachting gewekt, maar die komt niet uit. Op goede gronden had je iets gehoopt, maar het gaat niet door. Het woordje ‘mooi’ omfloerst de teleurstelling dan wat. Je laat het wel merken dat je teleurgesteld bent, maar je zet het niet al te hard aan.

Mooi niet! Tegen de uitbuiting. Tegen de onhaalbaarheid. Tegen de gekkigheid. Tegen de onnodige verandering. Tegen de verstoring. Tegen de dialektiek.
Mooi niet! Jammer, Andere keer dan misschien, Volgende keer beter.

Ik vond een boekje met geborduurde spreuken voor bitches. Wil je graag een keer ‘Rot op !’ zeggen maar durf je eigenlijk niet zo goed? Dan kan je zo’n uitroep borduren! Het borduurwerk verzacht de uitspraak wat, maar niettemin is de boodschap helder: Ga weg!
Of heb je echt hélemaal genoeg van iemand? Je zou willen zeggen: ‘Tot nooit meer ziens.’ Maar ja, dat is ook zowat. In geborduurde vorm komt de boodschap ook wel over, en wie weet herstelt de relatie erdoor.
Mag ik weg?” Dat is ook zo’n goede. Die wil ik nog wel eens borduren en dan in m’n tas stoppen. Voor als ik ergens bij een saaie lezing ben.
Bek dicht” is een beetje grof, maar als je die tekst eerst borduurt dan maak je je punt evengoed wel duidelijk en kun je het je wel permitteren om zoiets te communiceren.

Het is niet alleen de geborduurde vorm die de boodschap een glimlach ontlokt in plaats van dat deze een boze reactie oproept. Het is ook de omlijsting. Zo’n geborduurde tekst staat prachtig in een lekker kitch-lijstje. Ik wou het eens uitproberen en borduurde deze zomer Mooi Niet! Het borduurwerkje ligt er al even maar het lijstje is er nog niet. Dus verzon ik zojuist wat anders, lekker  gifgroen.
De patronen voor deze geinige en gewaagde uitspraken vind je in het boek Achterlijke gladiool. Als het niet besteld wordt, dan denk ik dat ik zelf nog een paar uitspraken ga borduren. “Steek je los” bijvoorbeeld.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Jaren zeventig

Gratis tas bij bestelling meerdere boeken

Voorjaarsbloemen borduren

Marktplein Apeldoorn

Comments

  1. Mevr. Y. Quadflieg Walravens zegt:

    Achterlijke gladiool. Dat zei mijn (veel te vroeg overleden) schoonzusje altijd. Als ik het iemand hoor zeggen denk ik nog altijd aan haar.

    • Margriet Hof zegt:

      Ach, dat kan ik me voorstellen! Wat jammer dat ze er niet meer is. Maar het is goed om met een glimlach aan iemand terug te denken.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen