Besjes in de bosjes

Vogels met besjes

Na een koude nacht willen vogels het liefste ’s morgens weer wat eten dus de beste tijd om kruimeltjes brood op een voederhuisje te leggen is direct na je eigen ontbijt. Ik keek even op buienradar, om te weten hoe koud het is en wordt vandaag, en kwam daar dit artikel tegen over het voeren van de vogeltjes. Op een bevroren ondergrond hebben die het nu wat moeilijker. Maar er is ook een andere manier om vogels van dienst te zijn, zo lees ik verder in het artikel. “Zaai eens teunisbloemen en kaardenbollen in de tuin. Deze tweejarige planten maken het eerste jaar een rozet en het jaar erop komen ze in bloei. Dat geldt ook voor veel distelsoorten. In het najaar en winter komen deze planten tot zaadvorming en groenlingen en putters zijn er dol op. Zo trek je steeds meer vogels naar je tuin. In deze zaadjes zit hoogwaardig vet wat voor heel veel energie zorgt.”

Verder worden we opgeroepen om veel bessenhoudende soorten in de tuin te planten. Van rozenbottels is bekend dat vogels deze pas in februari aanspreken. Dan is er in veel gevallen de vorst overheen geweest en smaken ze zoeter en leveren meer energie. “Knip rozenbottels dan ook nooit af!” lees ik. In de stad waar ik woon heeft de gemeente zich niks aangetrokken van dat advies. Kilometerslang stonden er rozebottelstruiken langs de stadsring en dat was ook kilometerslang genieten als ik daar fietste. Maar een paar jaar geleden hebben ze al die duizenden struiken (die toch echt niet zoveel onderhoud nodig hadden) eruit getrokken. Nu groeit er onkruid, en daar hebben wij en de vogeltjes niks aan.

Dus vandaag maar weer ouderwets wat kruimeltjes strooien?
Goede (koude) dag gewenst!

3 gedachten over “Besjes in de bosjes”

  1. Zo ken ik er nog eentje:
    er stonden nog wat Papaverdoosjes in de tuin. De koolmezen hebben die helemaal open gepikt om het zaad eruit te halen.
    En Teunisbloemen staan er ook. Als je die eenmaal in je tuin hebt raak je ze niet meer kwijt 🙂

    Ook hier denkt de gemeente sneller (en voordeliger) te zijn door alles weg te halen.
    Kleine kweeappeltjes stonden in de bermen bij het spoor….alles weg!
    In die struikjes zag ik mijn eerste Groenling jaren terug.
    Nu niets meer.

  2. Tja, gemeentes kijken vaak alleen naar de kosten van bepaalde projecten. En dan ben jij, als liefhebber, de pineut. Van die Teunisbloem en kaardebol wist ik niet, zal ik onthouden, want hier gaat de tuin binnenkort (letterlijk) op de schop..

  3. Helaas voor jullie herkenbaar dus dat gemeentes alle mooie beplanting weghalen. Mijn ervaring is dat je jaren later nog weet wat er vroeger stond en dat je dat mist.
    Maar gelukkig ook herkenbaar voor jullie dat het leuk is om zelf vogel-aantrekkelijke planten in de tuin te zetten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.