Mooie mode in Europees Friesland

Dit jaar is Friesland culturele hoofdstad van Europa. En misschien waren ze dat in de zeventiende eeuw ook al, alleen noemden ze dat toen nog niet zo.
In de tweede helft van de 17e eeuw werden de eerste sitsen stoffen in groten getale vanuit India naar Europa gebracht en dat veroorzaakte een sensatie. De handbeschilderde glanzende katoen met kleurrijke en fantasievolle bloempatronen bleek kleurecht en goed wasbaar te zijn, en daarmee geschikt voor een nieuwe impuls op het gebied van de mode. Veel geïmporteerde stoffen kwamen in Friesland terecht en daar werden ze verwerkt in prachtige kostuums.
Vorig jaar was er in Friesland een tentoonstelling over Sits, maar in 1990 ook al. Het boek “Sits, exotisch textiel in Friesland” is de bezitscatalogus van die tentoonstelling.
Het Werkboek voor het Fries kostuum bevat een schat aan informatie over de maten en patronen om zelf een vrouwen- of mannenkostuum te naaien. Daarbij veel aandacht voor alle details, zoals telpatronen voor de rand van de tipmuts, breipatronen voor de kniekous, adviezen voor degenen die op de arreslee rijden. En verder informatie over de hoofdsieraden, de beugeltas, de omslagdoek, en een handleiding voor het opzetten van het oorijzer en de mutsen.

De ansichtkaart tussen deze twee boeken vond ik er wel leuk bij staan: een afbeelding van een oude pop van 1742.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Chinees handwerk in Zutphen

Boeken voor opleiding Costumière en Coupeuse

Drie keer twaalf ontwerpen van Gerda Bengtsson

De zware storm van 18 januari

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen