Mozaïekschaal uit de wereldwinkel

Mozaïekschaal uit de wereldwinkel

Een tijdje geleden liet ik hier mijn gekregen mozaiekschaal zien. Hij was gekocht in de wereldwinkel en ik schreef dat ik benieuwd was in welk land hij was gemaakt. Iemand gaf als reactie: “ik ook” en dus nam ik me voor om nog eens navraag te doen. Daarvoor hoefde ik niet terug naar dezelfde winkel als waar de gever de schaal  voor mij had gekocht, want wereldwinkels zijn ook een soort keten: De inkoop wordt gezamenlijk gedaan en vaak hebben ze dan in het hele land dezelfde series. Ook deze schaal is waarschijnlijk bij alle andere wereldwinkels te koop. Dus als je hem mooi vind, dan weet je waar je er één kunt halen (en dat is natuurlijk helemaal fair trade!)

En dan nu waar hij gemaakt is: Indonesië! De verkoopster vond het leuk dat ik dat kwam vragen en ik kreeg een foldertje mee. Daarop staat de naam van deze serie: “Wisnu”. En ook nog wat toelichting: “De aardewerkschalen worden geleverd vanuit het nabij gelegen eiland Lombok. De binnenzijde van de schalen worden eerst van de gekozen kleuren voorzien. Ook het glas wordt gekleurd voordat het in stukjes gesneden wordt. Na het aanbrengen van het glas op de schaal ontstaat een bijzondere versmelting van kleuren in het mozaïek. Het gehele proces is handmatig zodat er geen enkel produkt hetzelfde is.”

Ik legde wat batik onderzettertjes erbij die dacht ik ook uit Indonesië komen. En wat patchwork-driehoekjes die hier al heel lang liggen te wachten om verwerkt te worden. Maar dat hoort bij handwerken: meer ideeën dan je uit kunt voeren.

1 reactie op “Mozaïekschaal uit de wereldwinkel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013