Museum Helmantel

Schilderijen in Museum Helmantel
De kunstschilder Henk Helmantel is beroemd. Zijn werk is zeer realistisch, met heel veel aandacht voor de compositie, de licht-donker verdeling en de stofuitdrukking. Zijn aandacht gaat vooral uit naar stillevens en interieurs van kerken en kloosters uit de middeleeuwen. En zijn onderkomen lijkt ook wel te zijn gebouwd in de middeleeuwen. Zijn woonhuis en museum de Weem is de oude pastorie naast de 13e eeuwse dorpskerk. Honderd jaar geleden werd die pastorie onbewoonbaar verklaard en gesloopt en vervangen door een nieuwe. Later kocht Helmantel het, brak het nieuwe huis af, en bouwde het gebouw weer op zoals het daar oorspronkelijk had gestaan. Wat een klasse!

De Weem in Westeremden

Gister liet ik een foto zien van een bruggetje, met rechts een oude kerk. Maar je kunt dus ook links en daar ligt ‘de Weem’, het huis en museum van Helmantel. Het is een groot deel van het jaar open voor publiek, maar in de wintermaanden gesloten. Alvast een tip voor volgend jaar? Wij waren blij dat we afgelopen weekend gelegenheid hadden om deze bijzondere plek te bezoeken, slechts 10 minuten van ons logeeradres.

Sloot tussen pastorie en kerk in Westeremden
Het was daar zò idyllisch en prachtig en authentiek en rustig. Dit is het slootje Raam in dikke muurtussen kerk en museum. Toen ik daar was kon ik het me wel voorstellen dat deze grote schilder dit plekje uitkoos om te wonen en te werken. Ik nam nog wat foto’s en toen ik dat deed leek het me leuk om die te combineren in een blogje met wat borduurwerken. Maar nu niet meer. De kunst van Henk Helmantel is van zodanige klasse, dat ik het niet gepast vind om het te combineren met een borduurwerk, zoals het stilleven wat ik begin deze maand liet zien. Dus ik laat het maar zo. Zo is het mooi genoeg.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geborduurd schilderij Lupine

Zin om door het bos te galopperen

Joegoslavisch borduren

Oude haakboeken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen