Museum Mayer – van den Bergh

Nog eenmaal neem ik m’n kanten tasje mee naar een Antwerps museum. We zijn al uitgecheckt uit het appartement, het is nog vroeg en we willen de dag zo goed mogelijk benutten. Hier zijn we nog even in een heel andere wereld. We nemen kennis van het verhaal achter dit museum: de verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh was een uitmuntend verzamelaar van mooie spullen: niet alleen schilderijen en wandtapijten, maar ook kostbare boeken, oude munten, middeleeuwse koffertjes en porseleinen beeldjes.
Helaas overleed hij al jong, waarna zijn moeder Henriette dit museum liet bouwen om de formidabele collectie onder te brengen.

Een zelfde foto als hierboven staat ook op de website van het museum, maar dan zonder dat tasje. Voor wie ongerust is dat ik op deze manier foto’s maak: op zulke plekken als hier hang ik dat tasje alleen aan trapleuningen en deurknoppen, en alleen na toestemming van de suppoost. Het is mijn manier om een persoonlijk accent te geven.

In de handwerkland is al een tijdje belangstelling voor decoratief oud borduurwerk. Soms verschijnen detailfoto’s in tijdschriften om nog beter te kunnen zien hoe er is gewerkt met kostbaar garen en glanzende kralen. Het mooist is toch wel om zo’n borduurwerk in de oorspronkelijke toepassing te zien, zoals hier als haard-decoratie. Het bordje had echter meer aandacht voor de bibliotheek dan voor het borduurwerk, maar ik vind het toch leuk om het zo te laten zien. Borduurwerk was vroeger een onderdeel van andere schone kunsten en dat is verheffend om te weten.

2 gedachten over “Museum Mayer – van den Bergh”

  1. Erg leuk om te lezen over deze musea, waarvan ik het bestaan niet eens wist. Ik heb ze opgezocht op internet en bekeken, erg interessant. Bedankt voor je verhalen en foto’s over de bezienswaardigheden.

    1. Dankjewel voor deze reactie Lyn. Voor mij kwam deze reactie ook wel op een goed moment, want ik had er juist over getwijfeld of ik het blogje over dit museum nog wel zou maken. Ik vroeg me af of het niet een beetje teveel werd. Maar nu vind ik het fijn om te weten dat het ook wordt gewaardeerd.
      Ja, dit was echt een top-museum in Antwerpen! Ik kende het van te voren ook niet, maar het stond wel in de top tien van aanbevolen attracties en we hadden er nog een mooie ochtend voor beschikbaar. Ik vond het vooral ook heel bijzonder hoe het museum speciaal gebouwd was voor de gevarieerde collectie. Dat voegde echt zòveel toe aan de presentatie! Het gebouw en de collecties vormden absoluut een eenheid. Meestal moeten musea goed nadenken over hoe ze iets ophangen en zo, maar hier was het gebouw gewoon speciaal gebouwd en de zalen perfect ingericht voor de verzamelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.