Ha fijn, ik heb m’n naaimachine weer terug na een onderhoudsbeurt. Ik heb jaren gehad dat m’n machine dagelijks op tafel stond maar nu stond hij alweer een lange tijd ongebruikt. Maar ineens had ik zin om hem weer tevoorschijn te halen en een goede beurt leek me een goede start van misschien een nieuwe naaiperiode. Ik bof met een hele fijne winkel in de buurt (Rouwendal) die alles weten van naaimachines en telkens als ik daar kom merk ik dat het echt een streekwinkel is. Hoe meer winkels in dorpen en streken verdwijnen, hoe belangrijker de andere winkels zijn die nog open blijven. Ik heb er ook veel bewondering voor: deze winkels moeten zòveel vakkennis hebben om al die verschillende machines te kunnen verkopen en repareren en schoonmaken. Wat zijn er inmiddels veel mogelijkheden als je een naaimachine wilt kopen!
Ik zocht drie boeken bij elkaar die vrouwen in de vorige eeuw hielpen bij het naaien voor zichzelf en hun gezinnen. In 1935 verscheen Het Leerboek der Naaikunst (uitg. Beyer) en dat hebben talloze vrouwen gebruikt. Toen nog bijna alles met de hand werd gedaan. Uitgeverij Knip (een tijdlang in samenwerking met tijdschrift Margriet) hebben vele decennia een Handboek voor zelfmaakmode uitgegeven (recent weer een nieuwe uitgave) wat ook door enorm veel vrouwen is gebruikt. (Daar blogde ik hier al eens over). Op het hoogtepunt van alle zelfmaak-mode-aktiviteiten verschenen ook heel veel andere boeken die overzichten en degelijke instrukties en patronen gaven om te naaien. Zoals de gedegen gids van Lekturama (met de mooie voorkant): Modieus Naaien en Knippen. Dat zijn nog steeds heel goede boeken om te gebruiken.
En als je ook een naaimachinebeurt wilt: De winkel waar ik mijn machine wegbracht is geen ‘gewone’ winkel meer, maar een naaimachine-specialist, met inmiddels 80 jaar ervaring. Ze hebben een uitgebreide service om naaimachines te halen en te brengen in een enorm grote regio in Gelderland.