Naalbinding: handwerktechniek uit de oudheid

Boekjes over naaldbinding

Naaldbinding is een handwerktechniek uit de oudheid, die nu (opnieuw) in de belangstelling komt. Op de handwerkbeurs in Zwolle werd een demonstratie gegeven en het laatste nummer van Handwerken zonder Grenzen had er een artikel over. Naaldbinden lijkt op haken, maar het verschil is dat er niet met een haaknaald, maar een gewone naald gewerkt wordt en met korte stukken draad. De draad wordt met de naald door een lus gehaald, waardoor een nieuwe lus ontstaat. Het werk dat zo gemaakt wordt is erg sterk en moeilijk uit te halen. De techniek is tijdens de laatste eeuwen verdrongen door breien en haken, technieken die sneller resultaat geven dan naaldbinden. Maar nu dus ook weer belangstelling voor het aloude naaldbinden, wat over de hele wereld beoefend werd en wordt.

Het enige boekje over Naaldbinding wat ooit in het Nederlands verschenen is, is een boekje uit 1978, geschreven door Helga Steffensen. Zij benoemt daarin de oudste vondst die gedaan is: een want uit Zweden. Daaruit werd geconcludeerd dat het naaldbinden al in 200 na Christus werd gedaan. Maar inmiddels zijn er nog veel oudere bewijzen gevonden, van wel duizenden jaren voor Chr. (in Israël en Denemarken). In de Scandinavische landen wordt de techniek nog steeds veel beoefend, en het interessante artikel wat HzG recent schreef is dan ook een verslag van een ontmoeting met twee Zweedse vrouwen. Zij gebruiken de techniek nog steeds om er wanten mee te maken, die later worden gevilt en geborduurd.

Voor het naaldbinden heb je alleen een grove naald met een groot oog nodig. Het traditionele materiaal voor naaldbinding is koehaar en schapewol, al dan niet gemengd met geitewol. Van het stugge garen dat van de koe of geit kwam, werden zeven gemaakt, die onder andere bij het bierbrouwen werden gebruikt, of als een soort deksel op de tonnen met ingelegde haring. Maar de toepassing die ons nu het meest aanspreekt (of gaat aanspreken) is die van de wanten. Mooie zwarte of witte wollen wanten in de naaldbindtechniek.

De twee boekjes die ik hierbij te koop aanbied, zijn op dit moment de enige tweedehands boekjes die verkrijgbaar zijn.
Een interessant overzicht van oude vondsten en beschrijving van de verschillende steken vond ik hier.

7 reacties op “Naalbinding: handwerktechniek uit de oudheid”

 1. Esther blankenzee

  Wat een mooi verhaal.
  Ik ben ook op de handwerkbeurs geweest maar heb dit niet gezien. Jammer.
  maar ik heb wel op de beurs een pakket gekocht om een mooie zwarte vilten tas te maken met wollen garen met zweedse motieven.
  Het lijkt heel erg op de wanten. Ook het vilt is anders , niet geperst maar geweven. Erg mooi.
  Dank je voor je mooie verhaal.

  1. Bedankt voor je reactie Esther. Door eerdere reacties weet ik dat je een grote interesse hebt in de historische achtergrond van handwerk: leuk!

  1. Ja, die boekjes werden vrij snel besteld. Er zijn maar weinig boekjes over naaldbinding in omloop.
   Uiteraard blijf ik wel steeds op zoek naar nieuwe exemplaren van deze oude boekjes.

    1. Voor oude handwerktechnieken-liefhebbers een groot voordeel, die uitleg op internet.
     Voor handwerkboeken-liefhebbers blijven de oude boekjes ook erg leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013