Naaldbinding, een zeer oude techniek

Een vikingboot…. in het hart van het mooie fjordengebied. Werelderfgoed, deze regio! Hier kun je je voorstellen hoe het eeuwenlang geweest is. Vóórdat de toeristenboten in grote getalen aanmeerden. Hier kun je – als je snel bent – nog steeds genieten. Deze foto kon ik nog nèt maken, even later spoelde de inhoud van zo’n toeristenboot aan land. Aziaten kwamen ook even kijken en annexeerden de viking-replicaboot min of meer. Ik laat de foto in zwart-wit zien. Dan komen we vast in de sfeer van de historie….

We blijken in Njardarheimr terecht te zijn gekomen, nabij Gudvangen, aan het eind van het prachtige Sognefjord. De cameraploeg van Arnout Hauben was hier een tijdje geleden ook aangeland. Hij was met zijn maten 200 kilometer verderop aan de kust van de Noordzee aan land gekomen en had langs en òp het fjord de weg afgelegd om hier te komen. Ik volgde de serie Rond de Noordzee, en herkende dit plekje gelijk. Wij waren met de auto gekomen en parkeerden op een groot terrein vol met touringcars. Lekker toeristisch hier!

De tekst van het (leuke!) tv-programma vermeldt als introduktie: ” In het dorp waar hij terechtkomt, leven de mensen nog als échte Vikingen.” Haha! Wij vonden het nogal commercieel, maar dat neemt niet weg dat er heel veel interessants was te zien over het leven in vroeger tijden. En dan nu mijn vondst: een boek over Naaldbinding!

Naaldbinding is een zeer oude techniek die ook in Nederland weer in de belangstelling staat. Bij mijn weten is er maar één Nederlands boekje over uitgegeven wat bij mij allang is uitverkocht, en wat moeilijk te vinden is. Mijn aandacht werd gelijk getroffen door een boek wat ik in het Viking-dorp zag, in een winkel waar nog veel meer Viking-accessoires lagen. Het mooie van dit boek is dat het ook in het Engels is, en dat er heel duidelijke foto’s in staan. Ik maakte een praatje met een ‘Viking-vrouw’ en vroeg haar wie de mutsen heeft gemaakt die ook te koop waren. Dat had zij zelf gedaan, en vanaf dat moment rolde het praatje als vanzelf: handwerkliefhebbers onder elkaar! Ik maakte de foto zò dat goed te zien is hoe de steek loopt.

Ik kocht één exemplaar van dit boek: Naaldbinding, the easiest, clearest ever guide! Deze plaats ik in mijn shop.
Had ik er meer moeten kopen? Dat weet ik niet. Maar hopelijk komt deze informatie terecht bij andere geïnteresseerden, en die kunnen het daar dan vast wel bestellen of kopen. Je zou niet de eerste toerist zijn die daar heengaat, gezien al die touringcars….

Zo’n héle oude naald-techniek, waarmee vrouwen vroeger met behulp van slechts één benen naald, hun draden hebben verwerkt tot warme mutsen en sokken, die komt helemaal tot leven in zo’n viking-dorp. En tegen de setting van die machtige bergen en fjorden. Ik vond het heel leuk om deze ‘vondst’ mee naar huis te nemen en nu in m’n shop te plaatsen.
Mocht je geïnteresseerd zijn les te krijgen in het naaldbinden, dan kon je in dit vikingdorp ook een workshop volgen. Het hele dorp is erop gericht om oude kennis en vaardigheden weer door te geven.
En als je het genoemde tv-programma nog niet hebt gezien, dan is dat ook een aanrader. Het is de zesde afleving uit de serie Rond de Noordzee, uitgezonden op 21 mei (die aflevering had ik dus nèt gezien voordat we vertrokken, best wel apart om daar dan zelf ook te komen!) Dit programma geeft een goed idee van dit vikingdorpje.

2 gedachten over “Naaldbinding, een zeer oude techniek”

  1. Ik heb het programma ook gezien en vond het een leuk programma.
    Wat super dat jij ook daar was, prachtige foto’s van een prachtige omgeving.
    Mooi dat ze daar oude technieken in ere willen houden.
    In de Handwerken zonder grenzen nummer 8-2018 stond ook zo iets.
    Skinfellmaker, een Noorse vrouw wil deze traditie nieuw leven inblazen.

    Wat is handwerken toch fijn, groetjes Anita

    1. Inderdaad: handwerken is fijn!
      En ook fijn dat we nog steeds via het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen kennis kunnen nemen van oude handwerktechnieken die door andere handwerkliefhebbers opnieuw worden beoefend.
      Ik heb het tijdschrift waar je naar verwees er even bijgezocht. Het is niet nummer 8, maar nummer 208!
      Dus al meer dan 200 mooie (Nederlandse) tijdschriften zijn er gemaakt om ons te laten kennismaken met oude (en nieuwe technieken)!
      Het artikel waar je naar verwijst beoefent niet het Naaldbinding, maar ze is een Skinfellmaker. Ze bewerkt schapenvachten op traditionele manier.
      Bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.