Naar een oud patroon

De redaktie van de Ariadne vond in de zestiger jaren in een damesblad uit 1850 een oud patroon “dat wij u niet wilden onthouden”. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd voor filethaakwerk, maar (aldus het redactionele schrijven) “zo u op de foto’s kunt zien is het zeer geschikt om in kruissteek te borduren. Wij werkten het op twee manieren voor u uit: in kruissteek, alleen het middendeel, voor een rond lijstje, en in koninginnesteek – twee kruisjes over elkaar – het gehele patroon, veel grover, om op een stuk spaanplaat of zachtbord te spanne; u kunt het laatste natuurlijk ook als wandkleed ophangen of er een kussen van maken.”

Wat wordt hier nou allemaal gezegd in één zin, waarin gebruik wordt gemaakt van bijna alle leestekens die in die tijd gebruikelijk waren, zoals komma’s, liggend streepje en puntkomma?
Het patroon kan op twee manieren worden gebruikt, namelijk voor kruissteek en voor koninginnesteek. Als je de vroegere manier uit 1850 erbij telt, dan zijn het drie manieren, namelijk ook het filethaakwerk.
En er wordt (tussen de streepjes, die ook haakjes hadden kunnen zijn) nog even uitleg gegeven wat de koninginnesteek is, namelijk twee kruisjes over elkaar.
Vervolgens wordt er gezegd dat je ook alleen het middendeel kunt gebruiken. Uiteraard is het resultaat dan geschikt voor in een rond lijstje.
En als je voor de grovere versie kiest, kun je er ook een kussen of wandkleed van maken.

Het is dus interessant om te zien dat een oud patroon, van een papegaai in dit geval, want die waren populair rond 1850, honderd jaar later weer onder de aandacht werd gebracht. En vervolgens zestig jaar later opnieuw, want ik vind het leuk om dit nu te laten zien. En gelijk een beetje dat taalgebruik van toen te eh… ‘bewonderen.’ Wij gebruiken nu veel meer korte zinnen en vinden het ‘opsommend taalgebruik’ makkelijker leesbaar.

Het borduurwerkje en het losse patroon vond ik beide met grote ’tussenpozen’ (dat woord gebruiken we nu niet meer) op verschillende plekken. Het is wel waarschijnlijk dat iemand het borduurwerkje gemaakt heeft aan de hand van het patroon uit die oude Ariadne. Nu alleen nog uitzoeken welke Ariadne dat was, maar voor iemand die niet kan wachten tot ik dat gevonden heb plaats ik dit oude patroon ook maar even in m’n shop. Altijd leuk om een papegaai uit 1850 te borduren!

1 gedachte over “Naar een oud patroon”

  1. Interessant patroon. Wat betreft het taalgebruik, laten we niet afzakken tot “kindertaal”, maar gewoon alles leestekens blijven gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.