Nationale bloem: Madeliefje

De nationale bloem van Nederland is vanmorgen bekend gemaakt: Madeliefje!

Een borduurwerkje van het madeliefje had ik al klaar liggen, voor het geval dit kleine bloemetje gekozen zou worden. Het is één van de oudste borduurwerkjes die ik ooit kocht. Tientallen jaren lag het ergens, hing het ergens, slingerde het ergens, was het ergens opgeborgen en kwam ik het weer tegen. Later, toen ik me zo intensief met handwerk ging bezig houden, herkende ik dit als een ontwerp was van Gerda Bengtsson, die altijd zo mooi de essentie van een plant kon weergeven.
Maar dat konden er natuurlijk veel meer, en dit is nu een goede gelegenheid om de nieuwe Flora Batava erbij te pakken. Niet alle planten krijgen in deze flora een pagina-grote afbeelding en bespreking, maar dit plantje gelukkig wel. Bellis Perennis, zo noemde m’n vader het vroeger ook altijd, en dan blijft zo’n naam hangen. Nu gaat straks iederéén die officiële naam kennen!

Ik ben blij dat de keus op dit bloempje is gevallen. Kievitsbloem vond ik te zeldzaam, Paardebloem en Pinksterbloem vond ik teveel Paard en Pinkster, dat vond ik gewoon geen mooie namen voor een nationale bloem. En Fluitekruid (hoewel ik er dol op ben), vond ik meer kruid dan bloem en daarom ook minder geschikt. Dus ik koos ook voor het Madeliefje. En ook omdat het natuurlijk mooi op een Margrietje lijkt….

En dan is er natuurlijk het aspect van bescheidenheid. Nederland (of Nederlanders) mag (mogen) af en toe wel eens een toontje lager zingen. Dit aspect wordt nu ook benoemd in de reacties op deze uitslag. Oog hebben voor het vele goede wat we hier hebben! Wàt een land mogen we in wonen! De bloemen groeien bij ons zomaar op de stoepen, tussen de straattegels, langs randen en op allerlei plekken. Elk bloempje wil ons opfleuren!

De minister voor Natuur noemde deze verkiezing een sympathiek initiatief dat “mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig.”

Nooit kunnen vermoeden dat dit oude slingerende borduurwerkje, één van m’n eerste, nog eens zo mooi dienst zou kunnen doen!

4 gedachten over “Nationale bloem: Madeliefje”

  1. Wat weet je 2 in het nieuws zijnde thema’s (de nationale bloem en de Flora Batava) weer mooi in elkaar te vloeien met een schattig borduurseltje van de beste ontwerpster op botanisch gebied.

  2. Het madeliefje is terecht onze nationale bloem geworden. Dit kleine vrolijke plantje/bloemetje is overal en is oersterk. Rondom mijn flat hebben we veel grasvelden die vol staan met madeliefjes, helaas verdwijnen ze bij iedere maaibeurt, maar ze komen telkens weer te voorschijn.

    1. Margriet Hof

      Ik herken me in jouw motivatie, Jannie: Overal en Oersterk! En ook dat we het leuk vinden dat dit kleine bloempje gekozen is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.