Nieuwe zijdjes

Een ‘zijdje‘ is een stukje stof met een geborduurde afbeelding erop. Honderd jaar geleden werden deze als promotie-artikel gebruikt. Er waren afbeeldingen van bloemen, landen, insecten, wapens, sport en filmsterren.
De tabaksindustrie was een goede promoter van de zijdjes. Rond 1900 was er een Tabaksoorlog tussen Amerika en Engeland en de zijdjes werden ingezet als reclamemiddel om de grootste te worden. Het bekendste Nederlandse merk was het tabaksbedrijf Turmac. Vandaar dat deze zijdjes ook bekend staan onder die naam. Midden jaren dertig mochten er geen reclamematerialen bij de tabaksartikelen geleverd worden en sindsdien zijn ze geliefde verzamelaars-objecten.

Ik heb ergens nog een doosje liggen met die dingen, omdat ik ze natuurlijk zelf vroeger ook verzameld heb. En ik wil ze ook wel eens op m’n shop zetten, maar waar zijn ze ook alweer? In welke doos zitten ze? Het werd tijd dat ik hier de boel wat beter organiseer en daarom ging ik gister naar een grote winkel (nou moet ik toch maar de naam noemen, want misschien willen anderen ze nu ook.) Goed, ik ging dus naar Kwantum want daar hebben ze altijd wel goede opbergdozen. Ik kocht er een heel aantal en nu ben ik bezig m’n handwerkvoorraad opnieuw te sorteren.

In de winkel zag ik nieuwe zijdjes. Leuk, nog niet eerder gezien! Ik kocht er eentje en heb nu al spijt dat ik er niet meer kocht. Ze zijn leuk!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduurwerkjes op een oude deken

“Ik ga op vakantie en neem mee….”

Tijdschriften Verena voor zelfgebreide truien

Handwerkbeurs in Zwolle

Comments

 1. Wat gek, gisteren plaatste ik een reactie op dit turmac zijdjes blog en hij is nooit te zien geweest. Opnieuw proberen dan maar.
  De oude Turmac zijdjes, die koester ik. Ze zitten in een oud klein sigarendoosje en als kind speelde ik er al mee. Het is een soort “schat” en nu nog ga ik glimmen als ik het doosje tegenkom en de zijdjes weer door mijn handen laat gaan. Daar is ze weer, dat meisje dat op de wit/oranje gestreepte strandtent van mijn opa en oma was genaaid. Ze heeft de zon, zee en zand overleefd. De tent deed dat niet. Die is nog wel een aantal jaren als windscherm gebruikt, samen met de dikke houten stokken van de tent en de grote houten haringen………… Jeugdherinneringen, ongebruikte zijdjes in een doosje, het blijft leuk!

  • Margriet Hof zegt:

   Hoi Tineke, je reactie was ook niet per mail bij me binnengekomen dus dan was hij inderdaad niet goed geland.
   Ja: die oude zijdjes horen in een oud houten doosje! Ook interessant om te lezen dat ze dus kleurecht zijn. Wat een mooie herinneringen heb jij aan de zijdjes van je oma. Wat mooi dat zij vroeger zo goed aanvoelde dat ze jou er een groot plezier mee deed om je te laten spelen met het doosje. Het heeft vast veel invloed gehad op je kleurgevoel en gevoel voor schoonheid en handwerk.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen