Nijntje in Utrecht

Nijntje borduurwerkjes
Nijntje bestaat 60 jaar. De inmiddels beroemde tekenaar Dick Bruna vertelde tijdens een vakantie aan zijn zoon een verhaaltje over een konijn dat in de tuin van hun vakantiehuisje rondliep. Vervolgens maakte hij er tekeningen bij en zo ontstond ‘Nijntje’. Het eerste boekje verscheen in 1955 en zestig jaar later zijn er nu 32 boekjes verschenen. Die zijn in meer dan 50 talen vertaald en wereldwijd zijn er ruim 85 miljoen exemplaren verkocht.

Dus je kunt wel zeggen: iedereen kent Nijntje!Nijntje op Hoog Catherijne
Vorige week ging ik een dagje naar Utrecht (dat is de Nijntje-stad) en kwam ik Nijntje gelijk al tegen: op Hoog Catharijne stond een groot exemplaar van haar. In totaal staan er 60 van die grote Nijntjes verspreid over verschillende plekken (in Amsterdam, Den Haag en Utrecht). Deze zijn gemaakt door gerenommeerde kunstenaars. Ik wilde natuurlijk gelijk een foto maken van de stations-Nijntje, maar je kunt eigenlijk niet goed zien dat dit beeld bijna twee meter hoog is.

En daarna liep ik gauw naar de binnenstad, waar Twee borduurwerkjesik op bezoek ging bij m’n buitenlandse nicht. Ik liet haar mijn borduurwerkje zien, waar ik in de trein aan had gewerkt. (nog steeds: geen tijd verloren laten gaan!) En zij liet me háár borduurwerkje ook zien. Héé: Nijntje! Nog weer een illustratie dat Miffy tot ver over de landsgrenzen beroemd is.
Ik vond het wel grappig: ik had m’n nicht al heel lang niet gezien, en nu gingen we samen koffiedrinken en bleek dat we allebei aan het borduren waren op een precies even groot lapje. Familie-band zeker; dan doe je soms iets hetzelfde zonder dat je dat van elkaar weet. Vandaag ga ik haar nog weer even opzoeken, maar nu in het huis van m’n zus. Momenten om een beetje uit te buiten.

Vijf geborduurde schilderijtjes Nijntje
Nog wat informatie over Nijntje in Utrecht: Een grote familietentoonstelling in het Centraal Museum is net afgelopen en het Dick Bruna huis is wegens verbouwing gesloten. Dus momenteel zijn de Nijntjes alleen buiten te zien, in die metershoge beelden. Maar vanaf half december is het Dick Bruna huis weer open. Er wordt nu gewerkt om het originele atelier van de tekenaar daarin onder te brengen.
En voor wie toch graag een èchte Nijntje-reproduktie wil zien: ik heb vijf geborduurde schilderijtjes in m’n shop staan.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Oranjewandeling achter paleis het Loo

Borduursel

Teleac cursus Handwerken

Vintage en Flow

Reacties

  1. Wat een leuk blogje over Nijntje en wat toevallig dat je nicht en jij precies dezelfde maat lapje om te borduren hadden.
    Liefs, Ineke
    P.S. Mijn naam blijft niet meer staan, moet elke keer mijn naam invullen, was eerst niet zo als ik reageerde 🙁

    • Bedankt voor je reactie en ook voor je melding dat het reageren niet zo vlot gaat, omdat telkens de naam opnieuw moet worden ingevuld. Deze reactie kreeg ik ook van een andere lezeres en we zijn er al achteraan geweest. Waarschijnlijk is het gekomen bij het overgaan naar een andere server.
      Het probleem is nog niet verholpen, maar er wordt aan gewerkt.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen