Veel vrouwen (en enkele mannen, zoals Jan Houtman) hebben er plezier in gehad om hun leven of hun leefomgeving uit te beelden in kruisjes. Voortbordurend op die oude traditie hebben zij alles wat belangrijk voor hen was weergegeven in talloze afbeeldingen. Soms gebruikten zij daarvoor bestaande symbolen en patronen, en soms tekenden ze zelf gebouwen of voorwerpen of mensen die ze wilden afbeelden. En daar maakten ze dan borduurwerkjes van die allemaal een plekje kregen op een groot borduurwerk.
In tijdschriften van bijvoorbeeld de Merklappenvereniging Merkwaardig staan vaak reportages over een redactiebezoek aan een borduurliefhebber, en dan wordt aan de hand van foto’s van hun borduurwerken het verhaal verteld van wat zij allemaal hebben weergegeven. Hele verhalen over huizen waar men in heeft gewoond, huisdieren, bruiloften, vakanties en verre reizen aan de hand van die borduursels. Een enkele keer heeft iemand in de omgeving van de veelborduurster gezegd: Daar moet je eens een boek van maken! En een enkele keer is dat ook gebeurd. Het boek Tilly’s huisjes en kruisjes is daar een voorbeeld van.
Andere boeken in dit genre ben ik nog niet tegengekomen. Ze zijn meestal in kleine oplage gemaakt en bedoeld voor de eigen kring.
Andere initiatieven van liefhebbers beogen de borduurzin weer door te geven en zo hebben sommigen bij hun boekjes ook een compleet borduurpakket samengesteld. Dit was dan meestal geen commercieel idee maar ook weer iets voor de wat kleinere kring. Het boekje Van Anjelier tot Klompen (destijds bestemd voor regio Hoorn) was ik al wel vaker tegengekomen, en nu ook het pakket met linnen en garen om te laten zien en verkopen.
En zo is dit blogje ook weer een voorbeeld van hoe er overal in het land eigen ideeën zijn geweest om de vreugde van het merklapborduren verder uit te dragen.
En zo vond ik dit blogje ook weer passen bij m’n reeks, want deze boeken had ik nu al zo lang weken op m’n stapel liggen en nu wilde ik ze in m’n shop.