Nuttig en fraai

Patroonblad Merklap Nuttig en Fraai

Ter gelegenheid van de tentoonstelling van merk- en stoplappen in 1987 in het Historisch Museum te Rotterdam werd dit boekje samengesteld. De auteurs hebben naar specifieke kenmerken van merk- en stoplappen uit de Rotterdamse regio gezocht. En ze deden onderzoek naar het vroegere handwerkonderwijs. In de periode vóór 1879 waren ‘nuttige handwerken‘ voor meisjes een Boekje Nuttig en Fraaiverplicht vak op de lagere school. Daarna volgde een regeling voor de ‘fraaie handwerken’ bij het voortgezet onderwijs. Dat verklaart de naam: “Nuttig en Fraai”.
In het boekje worden de verschillende vrouwelijke handwerken beschreven die hoorden bij de opvoeding en opleiding. Die bepaalden ook de verdere maatschappelijke mogelijkheden voor meisjes. Er wordt in dit boekje ook aandacht geschonken aan de verschillende instellingen waar in de 19e eeuw te Rotterdam handwerkonderricht werd gegeven, en aan de Industrieschool voor Meisjes. Wàt een andere tijd was dat!

In dit leuke boekje voor merk- en stoplapliefhebbers, staan veel afbeeldingen van die oude lappen, daterend vanaf 1700. En er is nog een leuk extra: een telpatroon van de op de voorzijde afgebeelde merklap.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kruissteek naar Deens design

Drie schilderijtjes oudhollandse spelen

Oud hollandse spelen

(Geborduurde) gieters

Handwerkpakketjes

Reacties

  1. Margriet Hof zegt:

    Update: dit boekje is niet meer beschikbaar in de shop.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen