Omslagdoek om door een ringetje te halen

gebreide grijze omslagdoek
Gehaakte en gebreide omslagdoeken zijn erg populair en er zijn talloze patronen in omloop die leiden tot ingenieuze kunststukken. Maar er is ook vraag naar een oud patroon wat lang geleden in een tijdschrift Handwerken zonder Grenzen heeft gestaan. Ik kreeg al een paar keer een vraag over dit patroon. Er zijn breisters die deze stola vroeger hebben gemaakt en hem nu nog eens willen breien. En dan vragen ze mij of ik weet waar ze dat patroon kunnen vinden. Nu kreeg ik opnieuw een mailtje van iemand die dat vroeg en ze omschreef haar vraag als volgt: “Weet u waar het patroon staat van een stola die je door een ringetje kunt halen als hij klaar is?”

“Dat moet deze stola zijn!” dacht ik, en ik stuurde haar deze foto om te vragen of ze deze bedoelde. Ik wist nog niet dat die stola bekend is geworden als ‘om-door-een-ringetje-te-halen’, en ik wilde het gelijk uitproberen. Ik heb deze stola zelf ook. Hij is gebreid door iemand die de breikunst bijzonder goed beheerst en ze breide hem voor mij tegen betaling. Ik heb er al een paar jaar plezier van en telkens als ik hem gebruik valt het me op dat iets duns om je heen toch precies die extra warmte geeft die je van een omslagdoek verlangt.

Dit blogje maakte ik nu omdat ik denk dat meer lezeressen het misschien op prijs stellen om te weten in welk tijdschrift dit patroon heeft gestaan: In het nummer van Handwerken zonder Grenzen uit 1986 nummer 4.

Stola uit HzG 1986-4

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Nijntje

Hello op Schiphol

Zelf merklappen maken

Burda patchwork tijdschriften

Comments

  1. Margriet zegt:

    Update: Er zijn twéé patronen verschenen in HzG die door een ringetje gehaald konden worden.
    De sjaal en het nummer wat ik hierboven liet zien, is uit HzG 1986-4.
    En later verscheen een lichtgroene sjaal in nummer 135.
    Officieel heet alleen die laatste ‘door een ringetje’, en niet de eerdere uit 1986.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen