Onder de appelboom

Denken aan vroeger….. aan vrijstaande huisjes met fruitbomen in de achtertuin. Aan dorpen aan randen van weidse akkers en landerijen. We waren gister in zo’n dorp in een weidse omgeving. We woonden een begrafenis bij van een oom, en na afloop reden we nog even langs het huisje waar hij had gewoond. Nu weer overschakelen, en dat màg ook. Het wordt me zelfs makkelijk gemaakt, want iemand vroeg naar dit mooie geborduurde schilderij. Ik haalde het tevoorschijn, maakte er een nieuwe foto van. Mooie herinneringen aan vroeger, waarin naar verhouding meer mensen dan nu hun eigen vrijstaande huisje hadden. Met  fruitbomen in de achtertuin. Het leven was heus niet altijd zo simpel, vroeger. De omstandigheden waren ook vaak zwaar. En als het fruit rijp was, dan moest er hard worden gewerkt om alles in te maken of er jam van te koken. Maar het is toch mooi om een beetje te mijmeren bij zo’n vrijstaand huisje, en te denken aan hoe het leven vroeger was. Omringd door appelbomen, perenbomen, pruimenbomen en bessenstruiken…..

Op de begraafplaats werd het bekende gedicht “Onder de appelboom” voorgedragen. Een gedicht van Rutger Kopland, wat veel betekent in de familie, want het werd ook bij een eerdere begrafenis geciteerd.

…..
en later hoorde ik vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was

gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij
voor onze leeftijd.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Bezig

Gehaakte gordijntjes

Drie mandjes met haakwerk

Mandjes met haakwerk

Bijzonder groen

Comments

 1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth zegt:

  Wat is dit een leuk borduurwerk. Ik zou het zo willen gaan borduren, maar ja er ligt nog zoveel (moois).
  En ook bijzonder die begrafenis van je oom. Wij hebben dat ook eens meegemaakt. Een oom van mijn man die ook veel met paarden deed. Het was heel bijzonder. Hartelijke groeten, beerta

 2. Wat een mooie herinneringen aan vroeger en aan een dierbaar familielid.
  En dat gedicht van Rutger Kopland, wat een sfeer roept dat op.

  Ook hierbij komt handwerk weer te pas.
  Daarom is het ook zo’n boeiende hobby.

  Een handwerkgroet uit een nu even zonnig Emmen.

 3. Margriet Hof zegt:

  Bedankt voor jullie reacties. Ik ga de link naar het hele gedicht nog bij het blogje plaatsen. Het is inderdaad een heel mooi en sfeervol gedicht.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen