Ons geborduurd wandkleed


Ons wandkleed” is de titel van een bekend geborduurd wandkleed, wat in 1950 door Hill Bottema werd ontworpen. Ik schreef er al eerder over op mijn blog. Ook nog een extra keer om de betekenis van de tafereeltjes door te geven, die ik had gevonden bij een oud patroon. Onderaan het wandkleed was ruimte voor de tekst “Leer ons alzo onze dagen tellen“, een uitspraak die komt uit Psalm 90. Het patroon verscheen in de zestiger jaren in de Elisabethbode en werd door veel vrouwen geborduurd. Mijn moeder had in de zestiger jaren een paar kleine kinderen en had geen tijd om te borduren, maar een oud-tante bood aan om dat voor haar te doen. Ze vroeg of m’n moeder misschien een andere tekst onderin geborduurd wilde. Mijn moeder wilde van jongsafaan altijd haar handwerk nèt iets anders dan patronen voorschreven, dus ze was blij dat haar een variatie-mogelijkheid werd geboden. En zo kwam haar trouwtekst onderin het kleed: “De liefde bedekt alle dingen.”

En zo groeiden wij op in een huis waar àltijd dit kleed ergens een plekje had. Tientallen jaren. Vandaag haalden m’n zus en ik m’n moeder op van haar nieuwe plekje om samen nog weer even op het oude plekje bezig te zijn. We waren bezig met het doorspreken van allerlei spulletjes. “Dit wil ik graag mee en dat nog”. Toen hoorde ik een piepje op m’n mobiel. Even kijken. Het was een vraag, n.a.v. een oud blogje. Of ik misschien ook nog het patroon heb van “Ons wandkleed”. Dat is nou toch frappant! Het wandkleed van m’n moeder lag op een halve meter afstand van m’n mobiel! Ik pakte het kleed en zei: “Kijk mam, u bent niet de enige die goede herinneringen heeft aan dit wandkleed; ik krijg vaak vragen van mensen die op zoek zijn naar het patroon hiervan.” Zo ben ik niet alleen betrokken bij de leefwereld van mijn moeder, maar betrek ik haar af en toe ook bij mijn leefwereld.

Ik legde het wandkleed  op het vloerkleed in de kamer waar we bezig waren (voor een snelle foto), en daarna rolde ik beide op. Want natúúrlijk gaat het wandkleed mee naar het nieuwe plekje. Beide teksten zijn waar: “Leer ons alzo onze dagen tellen” (en hopelijk zijn er nog wat dagen en jaren voor m’n moeder). En: “De liefde bedekt alle dingen”. In een lang leven zijn er al veel dingen liefdevol verwerkt, bedekt en vergeven. Wat is die liefde kostbaar!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Lekker zaterdag

Borduurwerk rode randen

Lupine tussen de gladiolen

Kerststerren bij een wit kerkje op Faroër eiland

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen