Op bezoek in Groningen

t
In noord Groningen ging ik op bezoek bij een universitair docente oude talen en toen ik haar huis binnenkwam keek ik m’n ogen uit. Ze heeft zòveel mooi handwerk overal hangen en liggen! Overal leuke hoekjes met interessante combinaties, zoals kerkjehier oud glas, staphorster stipwerk, en palestijns borduurwerk. Vanaf het allereerste begin heeft ze m’n blog gelezen dus al mijn spulletjes kent ze al, maar nu kon ik ook eens bij haar rondkijken.
Maar we wilden de dag goed benutten dus we gingen ook nog even naar buiten. Lopend naar een plekje waar ik later nog eens op terug wil komen, zo tegen de tijd van het quiltfestival. Het is een oud kerkje wat nu een restaurant is en ik heb foto’s gemaakt zodat ik later precies kan aanduiden hoe je daar kunt komen. Want het is een bijzonder plekje en ik denk dat er straks in de zomer wel bezoekers zijn van het quiltfestival die het leuk zullen vinden om daar ook even naar boven te gaan.

xt
Op weg naar dat kerkje vroeg ik: “En heb je het speenkruid al weer gevonden?” want andere jaren was zij een paar keer degene die m’n wedstrijdje won met de eerste melding. Toen ik het vroeg, liepen we langs een sloot en direct toen ik het had gevraagd zei ze: “Ja daar!” En warempel: bloeiend speenkruid. Ook in noord Groningen dus nu, waar op sommige plekken nog sneeuw lag. Wedstrijd bij deze gesloten.
In het kerkje is een dakraam gemaakt en daar konden we van het uitzicht genieten. Het Groningerland eind februari: Ruimte! Lucht! Weidsheid!

Uitzicht vanuit kerk in Groningen
Terug in de gezellige kamer met de vele boeken het het vele handwerk vroeg ik of een boek uit de rkast mocht halen om te fotograferen tegen twee mooie kussens. Dit boek heb ik zelf ook en ik plaats dit nu gelijk maar in m’n shop. Arabisch borduurwerk met de vele in elkaar grijpende motieven beleefde al sinds Oudtestamentische tijden een grote bloei. Toch bleef deze specifieke borduurkunst vrij onbekend tot er in dit boek in 1977 voor het eerst ruchtbaarheid aan werd gegeven. Deze oude volkskunst levert een overvloed aan verschillende technieken en motieven. De motieven tonen nog invloeden van de verschillende rijken en culturen die door de eeuwen heen in de landen van het oosten gebloeid hebben.

Het Turkse rijk heeft altijd een grote invloed uitgeoefend op de volkskunst in de regio. De Turken hadden veel van de kunst en het vakmanschap van het vroegere Byzantijnse Rijk geërfd en in hun cultuur opgenomen. Ze hadden een hoogontwikkelde textielindustrie en hun sterke commerciele banden met de rest van de wereld hielpen de textiel- en borduurmotieven verbreiden. Dit is de reden waarom dezelfde motieven van het Heilige Land in andere landen rondom de Middellandse Zee en zelfs in verder gelegen landen aangetroffen worden.

Boek Arabesken
En ook nog even samen de stad Groningen in geweest. Ik zag de gebouwen uit onze eigen cultuur. Deze foto is genomen vlak voor het Academiegebouw. Cultuur, ontwikkeling, traditie, wetenschap. En kunst en schoonheid. En natuur en ruimte. En de voorjaarszon.
Ja, maar ook schaduw.

e

4 gedachten over “Op bezoek in Groningen”

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

    Wat leuk om juist dit blog je van je te lezen. Ik woon zelf in Haren en vraag me natuurlijk nu af over welk kerkje je het hebt. Hartelijke groeten, Beerta

  2. Bedankt voor jullie reacties. Het kerkje ligt op de route naar het quiltfestival wat deze zomer weer wordt gehouden en ik heb er vandaag nog een keer over geblogd. Ook omdat mensen het misschien handig vinden om die data nu alvast te reserveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.