Opengewerkt kleedje


Opengewerkt zilver en opengewerkt kantachtig haakwerk, dat leek me voor deze foto een aardige combinatie. Er zijn zòveel verschillende gehaakte kleedjes vroeger gemaakt, en elk kleedje heeft een eigen uitstraling. Sommige wat grover, anderen heel verfijnd en dan ook nog met heel fijn garen gehaakt. Wàt een prachtige kleedjes zijn er gemaakt!

En wat een mooie kleedjes worden er ook nù weer gemaakt! De Durable-boekjes en andere haakboekjes van vroeger zijn populair, en daarin staan al die oude patronen, die toen (in de zeventiger jaren) óók al ‘oud’ waren. Redacties van die boekjes van vroeger zochten die oude patronen van eerdere generaties weer op en publiceerden ze in een periode van haakopleving. Niet verwonderlijk dat er nu weer gezocht wordt naar die oude boekjes. Sommige van deze patronen zijn meer dan honderd jaar oud.

Veel van die patronen-boekjes heb ik al in enveloppen gedaan om ze te versturen, en soms bladerde ik er nog eens één door. Wat me bij de Durable-boekjes opviel, is dat de foto’s daarin zich focusten op het kleedje, en dan slechts twee of drie ornamenten erbij ter versiering of ondersteuning. Net als bij deze foto. Nu nam ik me voor om de komende tijd eens wat vaker zo’n foto ‘na te maken’. Waarbij het dan de bedoeling is om het eigene van dat specifieke kleedje te benadrukken. Gelukt?

5 gedachten over “Opengewerkt kleedje”

 1. Beeldschoon kleedje.Ik heb ze ook van mijn moeder. En gebruik ze in schaaltjes, mandjes en presenteerblad en geniet ervan. Je moet je zilver poetsen, ha,ha. Vreselijk werk, ik weet het.

  1. Je hebt gelijk, van dat zilver. Ik dacht nog wel…. ach, dat zien ze niet…. (haha, ik wist wel beter hoor!).
   Mooi dat je de kleedjes van je moeder hebt en ze volop gebruikt. Daar zijn ze voor!

   1. Ik vond onlangs de deksels van de Douwe Egbertsbusje heel mooi, zo donker. Een Zeeuwse knop is sowieso vaak donker (dit is een erg mooie trouwens). Een zilverpoets-tip voor kleinigheden zoals een lepeltje of een sieraad: een gummetje werkt uitstekend en je houdt de handen schoon.

    1. Wat een leuke tip, om een gummetje te gebruiken voor kleine zilveroppervlakken. Ik heb het gelijk uitgeprobeerd, en het werkt goed!
     De charme van DE-busjes herken ik; ik had juist een week geleden twee verzilverde deksels bij een borduurwerkje op een foto laten zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.