Oud kleed met reliëf-knoopwerk


Ik kwam iets heel aparts tegen: een oud kleed met motieven in rya-reliëf. Dit kleed is bedoeld voor een rond tafeltje en de uitstekende gedeelten bedekken dan de vier poten. Het zou het handigste zijn als ik zo’n tafeltje had, dan kon ik het beter showen. Nu legde ik het op een groot vel wit papier op de grond en dat laat dan de bijzondere vorm zien. Handwerksters houden soms wel van bijzondere dingen, en de vrouw van wie ik dit kocht is zo’n verzamelaarster: Henriette Beukers! Ze heeft in haar leven veel handwerk verzameld uit andere landen en ze vertelde me dat ze gelijk geboeid was door dit aparte kleed. Zij heeft veel handwerksters verrijkt door uit te zoeken welke technieken zijn gebruikt. De bovenste foto maakte ik toen het kleed nog op haar verkooptafel lag, waar ook haar boek Rondom Textiel lag. Dit boeiende boek lag toevallig open op de pagina met ‘gaatjesweefsel’ en dat heeft dus niks te maken met dit kleed. Dit kleed is ook niet in Rondom Textiel beschreven (anders zou ze het niet wegdoen denk ik). En nu mag dit kleed dus van de ene handwerkliefhebber via m’n shop naar de volgende handwerkliefhebber. Zo’n kleed kom je niet zo vaak tegen!

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken langs de IJssel

Geborduurde gieter van M. Bastin

Lucht en Licht voor een Latere Levensfase.

Flower fairy braam

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen